Osobák 1/8 (2019)

Osmidílná série zaměřená na sport, pohybové aktivity i na relaxační cvičení. Moderátor v roli hobby sportovce Martin Minha oslovil osm profesionálů, se kterými si danou činnost na vlastní kůži vyzkoušel, a vše originálně zaznamenal na mikrofony Českého rozhlasu. Zvukový mistr Jára Pokorný.

Hovoří Adam Ondra (1).

Natočeno 2019. Premiéra 1. dílu 9. 12. 2019 (ČRo Rádio Wave, 17 min.), 7. dílu 20. 1. 2020.

Obsah: 1. Sportovní lezení. – 2. Crossfit (17 min.) – 3. Saunové ceremoniály – 4. Cyklistika – 5. Jóga – 6. Běh – 7. Plavání (18 min.). -

Lit.: Minha, Martin: Startuje Osobák. Zažijte na vlastní uši tréninky pod dohledem profesionálů a začněte sportovat. In web ČRo Radio Wave, 29. listopad 2019 (článek + upoutávka k poslechu). – Cit.: (…)  Série cílená na hobby sportovce i posluchače, kteří o aktivnějším životním stylu přemýšlí, ale zatím třeba nenašli odvahu nebo čas, odstartuje dílem z pražské horolezecké stěny, na které se moderátor učí základy sportovního lezení pod dohledem několikanásobného mistra světa v lezení na obtížnost Adama Ondry.

Jak ale říká autor Osobáku, o profilech známých tváří to tentokrát rozhodně nebude. „Rozhovorů se sportovci natáčenými v klidu ve studiu je v českém rozhlasovém prostředí strašně moc. My jsme se rozhodli vyrazit za olympioniky, mistry světa a dalšími experty a natočit pod jejich dohledem vzorový trénink sportu (či aktivity), kterému se naplno věnují. Chceme, aby posluchač dostal chuť danou věc vyzkoušet. Osobák má lidem přiblížit, jestli by je poslouchaná aktivita bavila, co všechno obnáší, jaké svaly u ní posílí a hlavně jak s ní začít. Ne všechny díly jsou ale jen o dřině. Zařadili jsme také např. jógu či stále oblíbenější saunové ceremoniály. Mám pocit, že něco podobného tu ještě nebylo.“ (…)

Lit.: Minha, Martin: Osobák #1: Sportovní lezení. Na stěně pod dohledem Adama Ondry. In web ČRo Radio Wave, 9. prosinec 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: S kým jiným bych měl startovat svou sérii sportovních tréninků než s českým reprezentantem, který se úspěšně kvalifikoval na olympiádu v Tokiu a hlavně je díky němu sportovní lezení v Česku už několik let velkým fenoménem. „Lezení na umělých stěnách je daleko zábavnější a atraktivnější, než bylo. Stěny jsou větší a chyty kvalitnější. Lidi si konečně začínají uvědomovat, že je to skvělá činnost pro trávení volného času,“ říká v prvním dílu podcastové série Osobák Adam Ondra. (…)

Bojím se výšek, v posilovně jsem byl maximálně desetkrát v životě a fotbalem si ruce opravdu nevypracuji. Než jsem Adamovi zavolal a poprosil ho o ukázkový trénink na lezecké stěně, běhaly mi hlavou spousty otázek. Má to pro mě vůbec smysl? Pro koho je sportovní lezení vhodné? Jaké svaly k němu potřebuji a jaké při samotném lezení posiluji? Co všechno je nutné k prvnímu zdolání stěny? Jaké boty si mám vzít? A je opravdu nutné mít při ruce magnesium? (…)

Lit.: Minha, Martin: Osobák #2: Crossfit. „Sedět celé dny v kanceláři a jíst nesmysly je cesta do pekla,“ říká trenérka Pavla Kladivová. In web ČRo Radio Wave, 16. prosinec 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Když jsem zvládl vylézt desetimetrovou stěnu pod dohledem Adama Ondry, zvládnu všechno,“ říkal jsem si, předtím než jsem přišel na trénink crossfitu. Jakmile jsem ale vstoupil do tělocvičny, začal jsem o sobě pochybovat. Kolem mě byly činky, kettlebelly, boxovací pytel a vysoké dřevěné bedny. Síla rozhodně nikdy nebyla má přednost. S příchodem trenérky Pavly Kladivové jsem ale pochopil, že zmíněné pomůcky jsou opravdu až „vyšší level“ a že je nutné začít opravdu od začátku.

Pavla Kladivová je profesionální sportovkyně, několikanásobná mistryně ČR v silovém trojboji, trenérka crossfitu a funkčního tréninku a v současnosti aktivní zápasnice bojových sportů. Své životní zkušenosti, nasbírané během dlouholeté kariéry a spolupráce s trenérskými špičkami z celého světa, zhmotnila do vlastního projektu ARENA Pavly Kladivové. Zde plní sportovní cíle profesionálům či amatérům, učí lepšímu pohybu a zdravému stravování či napravuje zdravotní problémy klientů. Je certifikovanou instruktorkou vzpírání, silového trojboje, funkčního tréninku, kettlebellu, systému Primal Move a FMS. Neustále se sama vzdělává a aktivně se účastní těch nejkvalitnějších kurzů po celém světě. Jako trenér spolupracuje s mnoha vrcholovými sportovci a reprezentanty.

Lit.: Minha, Martin: Osobák #7: Plavání. V bazénu s českou plavkyní roku Simonou Kubovou Baumrtovou. In web ČRo Radio Wave, 20. leden 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Devátým rokem trénuju v pražských Vysočanech plavání předškolních a školních dětí. Mám trenérské zkoušky, nicméně jsem spíš teoretik. Nikdy jsem v bazénu nezávodil, ale plaveckou techniku bych měl mít zvládnutou. „Tak tady je trošku horší. Tady budu kritická,“ hodnotila můj znak aktuálně nejlepší česká plavkyně Simona Kubová (dříve Baumrtová), která v dalším Osobáku přijala roli mé plavecké trenérky.

Simona Kubová je česká plavkyně narozená v Chomutově, která se specializuje na znak. Je mnohonásobnou mistryní České republiky a držitelkou pěti českých plaveckých rekordů. Loni se jako první z domácích sportovců kvalifikovala na letní olympijské hry 2020 v Tokiu a v polovině ledna už pošesté ovládla svazovou anketu o nejlepšího českého plavce roku. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)