Sto let NDM 1/44 (2019-2020)

Cyklus připravil Marek Pivovar a Eva Lenartová. Odborná spolupráce Jiří Štefanides. Technická spolupráce Marek Hoblík. Dramaturgie Eva Lenartová.

Průvodci jsou herci NDM Renáta Klemensová a Tomáš Jirman. Ukázky z nedokončených pamětí Anny Kratochvílové čte Anna Cónová.

Připravil ČRo Ostrava v roce 2019-2020. Premiéra 1. dílu 1. 9. 2019 (ČRo Ostrava, 15:30 h.); 25. dílu 16. 2. 2020 (ČRo Ostrava, 15:30 h); 42. dílu 13. 9. 2020 (ČRo Ostrava) v cyklu Rozhlasové listování.

Obsah: 25. Josef Kobr – 42. Anna Kratochvílová I. – 43. Anna Kratochvílová II. – 44. Anna Kratochvílová III.

Lit.: Lenartová, Eva: Rozhlasový seriál mapuje sto let Národního divadla moravskoslezského. In web ČRo Ostrava, 29. srpen 2019 (článek). – Cit.: Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě slaví sto let od svého založení. Český rozhlas Ostrava připravil k tomuto výročí dokumentární seriál, který století divadla mapuje. V letošním roce uslyšíte osmnáct dílů, každou neděli jeden, další budou následovat v roce příštím.

Seriál se začíná už v roce 1906, kdy úvahy o stálém českém divadle v Ostravě nabývaly na intenzitě a na významu. Německé divadlo mělo rok před otevřením a to české mohli diváci vidět jen v podání kočujících společností různé úrovně.

Hned první sezóny naznačily dilema, které ostravské divadlo a divadlo obecně provází dodnes: uvádět náročný repertoár a riskovat nezájem diváků, nebo se soustředit na lehčí kusy, mít vyprodáno, ale rezignovat na podstatné umělecké sdělení?

Ale náš seriál samozřejmě nebude jen divadelní dějepravou. S využitím písemných i zvukových archivních materiálů uslyšíme hlasy mnoha významných umělců, kteří v Ostravě hráli, zpívali, či režírovali.

Dozvíme se také mnoho zajímavostí z divadelního zákulisí a poznáme řadu osobností a profesí, bez nichž by divadlo nemohlo existovat, ačkoli je samotné divák na jevišti nikdy nespatří.

Celý cyklus připravuje Marek Pivovar za odborného dohledu teatrologa Jiřího Štefanidese a v dramaturgii Evy Lenartové. Průvodci jsou herci NDM Renáta Klemensová a Tomáš Jirman, v jednotlivých dílech však uslyšíme i  řadu dalších skvělých členů činoherního souboru. (…)

Lit.: Lenartová, Eva: Sto let NDM: Josef Kobr. In web ČRo Ostrava, 16. únor 2020  (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: (…) Kdo by neznal proslulého ostravského operetního herce a režiséra, kabaretního a estrádního komika, konferenciéra a taky šéfa ostravské operety?!

V dobách své největší slávy se bez něj neobešly ani televizní silvestrovské estrády. A seriál Dispečer pak Josefu Kobrovi, zejména u starších ročníků, zajistil nehynoucí popularitu.

Pětadvacátý díl seriálu 100 let Národního divadla moravskoslezského věnujeme právě Josefu Kobrovi.

Lit.: Lenartová, Eva: Sto let NDM: Anna Kratochvílová (1.). In web ČRo Ostrava,  13. září 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: (…) Jméno této skvělé ostravské herečky dnes znají už jen divadelníci. Narodila se ve stejném roce, kdy bylo založeno Národní divadlo moravskoslezské.

Narodila se rodičům, kteří s ostravským divadlem, stejně jako později ona sama, spojili celý svůj život. A protože ve své době velmi populární a ceněná herečka začala v závěru svého života psát paměti, máme mimořádnou příležitost díky těmto vzpomínkám nahlédnout do divadelního zákulisí.

Třídílné vzpomínky Anny Kratochvílové tvoří také závěr seriálu 100 let Národního divadla moravskoslezského.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)