Prokletí Bílé Hory (2019)

384. díl Stopy, fakta, tajemství. Pořad připravil Stanislav Motl, který se vydal na Mont Blanc za mužem, který s ní spojil osud.

Natočeno 2019. Premiéra 13. 1. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.; 27 min.).

Lit.: Motl, Stanislav: Prokletí Bílé hory. Spojil se s ďáblem, aby pokořil Mont Blanc? Stanislav Motl pátrá. In web ČRo 2 Praha, 13. leden 2020 (anotace + nahrávka k poslechu). – Cit.: (…)  Lidé se jí celá staletí báli. Mezi její první dobyvatele patřil i  Jean Jacques Balmat, pro kterého se stala osudem i prokletím. (…)

Věřili na zlé horské obry a horské skřítky, kteří mohli kdykoliv způsobit sněhové bouře, laviny, pády do ledovcových propasti. Řeč je o Mont Blanku. O proslulé hoře týčí se nad údolím Chamonix do výšky 4809 metrů.

Magický vrchol bílé hory zrodil tři pozoruhodné příběhy. Příběhy prvních dobyvatelů. Patřil mezi ně Jean Jacques Balmat. Tajemný muž, o němž se říkalo, že je ve spojení s ďábelskými silami. Pro něj se Mont Blanc stal prokletím a celoživotní fascinací zároveň.

V pořadu se čte z historické stati Sen šíleného přírodovědce a z knihy Luise Trenkera Hrdinové hor.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)