Osudy – Eduard Marek 1/5 (2020)

Rozhlasové vzpomínání skauta, člena třetího odboje a politického vězně, muže, který prožil více než století. Připravila Eva Ocisková. Technická spolupráce Jan Brauner. (prem.) (repr. 15.9. v 0.00)

Natočeno 2020. Premiéra 14. – 18. 9. 2020 (ČRo 3 Vltava, 11:30 h.).

Lit.: Ocisková, Eva: Století Eduarda Marka. Poslechněte si vzpomínky vězně nacistů i komunistů a celoživotního skauta. In web ČRo 3 Vltava, 14. září 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Eduard Marek v březnu oslavil 103 let. Patří mezi nejstarší a nejrespektovanější pamětníky skautského hnutí. Věznili ho nacisté i komunisté. Za odboj si odseděl 7 let. Je nositelem mnoha medailí a ocenění. O vzpomínky starší než jedno století, ale především o inspirující přístup ke všem životním událostem, i k takovým, které běžně označujeme za tragické, se s námi podělí v premiérových vltavských Osudech. (…)

V knize Eduarda Marka a Michaely Tučkové Nebyl den jako druhý se píše: „Život mého otce i můj vypadá jako legenda, ale je tvrdou skutečností. Oba jsme prožívali podobná ‚životní dobrodružství‘, protože jsme vždy trvali na poznané pravdě a nedokázali mlčet k nespravedlivostem a křivdám. Tatínek byl ale více důvěřivý nežli já. Zvláště jsem ho obdivoval pro jeho zásadu ‚host do domu, Bůh do domu‘. Dokázal na dlouhou dobu poskytnout domov v našem bytě, který měl jen dvě místnosti, tomu, kdo se ocitl ‚na ulici‘. Pro maminku to byla další starost a péče, ale ona nikdy též neprotestovala. Já ovšem tak daleko jako otec nešel, a pak ani nemohu o sobě vyprávět všechno. O mně by měli mluvit druzí…“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)