Interview Plus – Vojtěch Filip (2020)

Komunistická strana Čech a Moravy žádá kvůli cestě předsedy českého Senátu na Tchaj-wan hlavu ministra zahraničí. Proč je KSČM tak zásadně proti iniciativě Miloše Vystrčila? Proč komunističtí poslanci nepodpořili mimořádnou schůzi sněmovny, na které se měla mimo jiné projednávat pomoc krajům a živnostníkům v době koronavirové krize? Ve studiu bude předseda KSČM Vojtěch Filip.

Natočeno 2020. Premiéra 13. 9. 2020 (ČRo Plus, 11:34 h.).

Lit.: Erhart, Michael – Bumba, Jan: Komunisté v Číně prokázali, že umí zemi řídit. Někteří Ujguři problém mají, jiní nemají, říká Vojtěch Filip. In web ČRo Plus, 14. září 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Popření principu jedné Číny je krokem proti zájmům České republiky,“ říká v Interview Plus předseda KSČM Vojtěch Filip v reakci na cestu předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan. Podle Filipa šlo o avanturismus.

KSČM za její postoj pochválil vedoucí Oddělení pro mezinárodní styky Komunistické strany Číny Sung Tchao. „Řekl jsem mu, že je v českém zájmu respektovat princip jedné Číny, a proto Vystrčilovu cestu premiér, předseda sněmovny, ministr zahraničí a prezident odmítli,“ tvrdí Filip.

„Firmy, které byly součástí delegace, nebudou v Číně vítány. Ale jinak mi ministr Sung Tchao řekl, že vzhledem ke vztahům prezidentů Zemana a Si Ťin-pchinga, postojům české vlády a ministerstva zahraničí, budou ostatní české firmy nadále vítány na čínském trhu,“ ubezpečuje.

Česko podle Filipa musí udržovat trvale dobré vztahy se stálými členy Rady bezpečnosti, zejména pak s USA, Ruskem a Čínou. Naproti tomu české vztahy s Francií jsou prý garantovány členstvím v Evropské unii a s Velkou Británií na základě uzavřených smluv. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)