Seriál Radiožurnálu – Boj o Bílý dům 1/5 (2020)

Připravil Jan Kaliba.

Natočeno 2020. Premiéra 14. – 18. 9. 2020 (ČRo 1 Radiožurnál, 8:50 h.) v cyklu Seriál Radiožurnálu.

Obsah: 1. Korespondenční hlasování, férovost voleb nebo vlivy ze zahraničí: co trápí voliče v Americe? (4:09) – 2. Neochvějná podpora: Trumpovi příznivci vidí jeho chyby, ale zůstávají mu věrní – 3. Měl jsem pocit, že se z Ameriky stává třetí říše. Bojím se genocidy, říká bývalý volič Trumpa

Lit.: and – Kaliba, Jan: Boj o Bílý dům. In web ČRo 1 Radiožurnál, 16. září 2020 (anotace + nahrávka k poslechu). – Cit.: (…) Souboj Trump vs. Biden vypukne už za 50 dní.  Jak důležité bude pro výsledek voleb korespondenční hlasování? Kdo jsou příznivci Donalda Trumpa a kdo by naopak chtěl změnu v podobě Joea Bidena? Zpravodaj Jan Kaliba sleduje americké prezidentské volby přímo v USA. Poslechněte si nový seriál Radiožurnálu denně od 8.50.

Lit.: tš – Kaliba, Jan: 1) Korespondenční hlasování, férovost voleb nebo vlivy ze zahraničí: co trápí voliče v Americe? In web ČRo 1 Radiožurnál, 14. září 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Na některých místech Spojených států už americké prezidentské volby oficiálně začaly. Podle srpnového průzkumu televize NBC většina Američanů nevěří, že letos proběhnou férově. Prezident Trump navzdory datům tvrdí, že hlasování poštou povede k zásadním podvodům, a jen tak prý může prohrát. Opozice naopak bije na poplach kvůli zásahům prezidentem dosazeného šéfa do fungování Americké pošty. Ale nejde jen o poštu…

Čerstvý penzista Edward sedí na terase svého domu ve městě Scranton v Pensylvánii a vypráví mi o své volební strategii. Hlasovat bude pro Joea Bidena.

„S manželkou plánujeme volit poštou, měla by to být bezpečná alternativa. Až se volby ještě víc přiblíží, rozhodnu se, jestli nepůjdu volit osobně. Podle mě prezident zkouší hlasování poštou potlačit,“ uvažuje.

„Bojím se, aby můj hlas poštou započítali. Novému šéfovi pošty nevěřím, je to nebezpečný člověk, zavedl mnoho pochybných opatření.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)