Divadelná Nitra 2020 1/5 (2020)

Cyklus připravila Mariana Jaremková.

Natočeno 2020. Premiéra 1. dílu 25. 9. 2020 (SRo Rádio Devín.).

Lit.: anonym: Cyklus: Divadelná Nitra 2020. In web SRo Rádio Devín, 25. 9. 2020 (článek + nahrávky k poslechu). – Cit.: (…) V piatok 25. 9. 2020 sa začína Medzinárodný festival Divadelná Nitra. Rádio DEVÍN od pondelka v Rannom ladení predstavovalo program, ktorý tento rok na jednej strane poznačili obmädzenia súvisiace s pandémiou, ale na druhej strane sa tým otvoril väčší priestor pre domáce súbory. A hneď v piatok budete môcť vidieť inscenáciu Norma, s ktorou príde do Nitry Divadlo z Pasáže, profesionálne komunitné divadlo, ktoré ako jediné svojho druhu na Slovensku pracuje s ľuďmi s mentálnym postihnutím. Viac už povie režisérka Monika Kováčová.

Belgickú „two men show“ 7 sľubov, žiaľ, napokon po programových korona zmenách na Divadelnej Nitre neuvidíte.

Druhý deň Divadlnej Nitry mal ponúknuť premiéru tanečnej inscenácie Ikarus, aj ten napokon z programu vypadol, ale keďže ide o projekt Divadelnej Nitry tak ju určite uvidíme o rok. Ikara v programe nahradí bábková inscenácia Tajomstvo oceánu Divadla SpozaVoza na motívy obľúbenej detskej knihy Gerda – Príbeh veľryby. Na proces vzniku projektu Ikarus s medzinárodnou účasťou sa Mariana Jaremková pýtala riaditeľky Divadelnej Nitry Dariny Károvej.

Cyklus venovaný Medzinárodnému festivalu Divadelná Nitra dnes predstaví jeho nedeľný program. Ako už vieme zahraničné súbory na festival kvôli aktuálnej situácii nepricestujú, ale v nedeľu sa divákom predstaví projekt Zelená tráva, ktorý vzniká v medzinárodnej spolupráci a podieľajú sa na ňom napr. Vlado Zboroň a Petra Fornayová. Viac už Mariane Jaremkovej povedala riaditeľka Divadelnej Nitry Darina Kárová.

Cyklus venovaný Medzinárodnému festivalu Divadelná Nitra, ktorý pre aktuálnu situáciu zdomácnel, dnes pokračuje predstavením pondelkového programu. Tomu bude dominovať inscenácia Činohry SND Dnes večer nehráme. Mariana Jaremková sa rozprávala s režisérom Jiřím Havelkom.

Vo vstupnom foyer Štúdia DAB je inštalovaná aj výstava fotografií a iných dokumentov s názvom Dom Bernardy Alby – Vtedy a dnes -pripomínajúca legendárnu inscenáciu režiséra Jozefa Bednárika a ukazuje aj súčasné naštudovanie hry Dom v réžii Mariána Amslera.

Čo festival ponúkne počas svojich záverečných dní, teda v utorok a stredu. Hneď tri uvedenia počas utorka bude mať inscenácia Ľúbim ťa a dávaj si pozor Divadla NUDE, ktorá odkrýva rôzne aspekty materstva. Viac o ňom povedia Veronika Mangolt a Lýdia Ondrušová.

Inscenáciu Tichá noc, tmavá noc môžete vidieť v stredu, teda v záverečný deň festivalu už o 15.00, a to priamo vo zvolenskom divadle Jozefa Gregora Tajovského, kam z Nitry vyrazí festivalový autobus. No a bodku za tohtoročnou Divadelná Nitra dá Shakespeare Koncert – čiže skladby a video ukážky z inscenácií LSS, zhudobnené sonety a výstupy z hier najznámejšieho svetového dramatika Williama Shakespeara.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)