Balanc – Jak se projevují emoce? (2020)

Jak se emoce projevují a proč je nemáme zastavovat? Jak se vztahovat k opravdu těžkým a nepříjemným pocitům? Proč si zakazujeme vztek a smutek?  Připravil Petr Bouška.

Hovoří terapeut a lektor Michal Kniha.

Natočeno 2020. Premiéra 24. 11. 2020 (ČRo Rádio Wave, 23 min.).

Lit.: Bouška, Petr: Stále hledáme štěstí. Proč se vyhýbáme nepříjemným emocím a jaké problémy to způsobí? In web ČRo Radio Wave, 24. listopad 2020 (článek + nahrávka k poslechu).  – Cit.: „Láska se označuje jako pozitivní a zlost jako negativní. Co je pozitivního na tom, když cítím lásku k ženě svého nejlepšího přítele?“ říká o emocích v Balancu terapeut a lektor Michal Kniha. Určitě znáte situace, ve kterých vás někdo nebo něco rozčílí, ale vy to nedáte najevo. Dusíte to v sobě. Emoce nikam nezmizí, projevují se v těle, mohou se ukládat a znovu vynořovat po čase. Jsou energie, pohon do života a bránit se jim vytváří trable.

„Emoce dělíme na příjemné a nepříjemné, špatně je označujeme jako negativní.“ Z hlediska psychologie ale negativní emoce nejsou. Michala Knihu ale zaráží, že se s takovým označením setkává i v odborné literatuře. Emoce se objevují a mizí. Můžeme je ovlivňovat jen do nějaké míry, rozhodně jsme ale odpovědni za to, jak s nimi naložíme. Děti, na které křičíme večer kvůli banálním prohřeškům, nemohou za to, že nás naštvali v práci.

„Emoce jsou pohon, nutí nás k činu. Když nejsou dostupné nebo jsou silné, mohou naopak vést k pasivitě.“ Když jim nedáme pozornost a dobře je nevyjádříme, zaděláváme si na problémy. Tělesné i duševní. Emoce se ukládají v těle, mohou způsobovat nepříjemné stavy. Často jsme se poznávat, vyjadřovat a regulovat emoce nenaučili v dětství. Jako malí jsme zažili zlehčování smutku a zákazy vzteku. Hodné děti přece nehází hračkami a nepláčou kvůli drobnostem. Často si toto myšlení a chování nevědomky vezmeme i do dospělosti. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)