13+ – Alena Scheinostová: Papež ke slovenským biskupům promlouval jako kárající starší bratr (2021)

Alena Scheinostová.

Natočeno 2021. Premiéra 14. 9. 2021 (Rádio Proglas, 13:05 h.).

Lit.: Scheinostová, Alena: A. Scheinostová: Papež ke slovenským biskupům promlouval jako kárající starší bratr. In web Radio Proglas, 14. 9. 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: V úterním pořadu 13+ jsme hovořili s redaktorkou Katolického týdeníku Alenou Scheinostovou, která sleduje návštěvu papeže Františka přímo na Slovensku.

Ve vysílání Proglasu připomněla slova vatikánského státního sekretáře, kardinála Pietra Parolina, který hovořil o tom, že papež František si přál zúčastnit se národní slovenské poutě k Panně Marii Sedmibolestné v Šaštíně proto, aby poděkoval za úspěch své nedávné operace. “Papež František má velmi blízko k Panně Marii a už ze své latinskoamerické domoviny má vztah k prožívání lidové víry, což je přesně to, co si se šaštínskou poutí spojujeme,” uvedla Scheinostová. 

Kromě toho v pořadu 13+ okomentovala také pondělní setkání papeže Františka se slovenskými biskupy: “Ačkoliv v úvodu svého proslovu v bratislavské katedrále svatého Martina papež uvedl, že přichází jako bratr, působila jeho slova jako od kárajícího staršího bratra. Ve svém projevu totiž ostře upozornil na znepokojující tendence, se kterými nesouhlasí. Taková kritika ale není v případě papeže Františka nic neobvyklého. Například jeho nedávná návštěva ve Vatikánském rozhlase ukázala, že silná kritika mířená do vlastních řad mu není cizí.”

Redaktorka Alena Scheinostová se v rozhovoru pro Radio Proglas také zastavila u neohlášeného bodu včerejšího programu Svatého otce, který se v pondělí odpoledne setkal s emeritním trnavským arcibiskupem Róbertem Bezákem, odvolaným z úřadu v roce 2012. “Už v předchozích týdnech jsem u lidí na Slovensku zaznamenala velké očekávání, co se ohledně otce Róberta Bezáka bude u příležitosti návštěvy papeže Františka dít. Osobně se domnívám, že se nestane nic takového, jako že by Svatý otec vrátil Róberta Bezáka zpět do úřadu. Jde tak především o potvrzení přátelství, které mezi těmito muži panuje, a také toho, že papež František nezapomíná na člověka jako na jednotlivce,” objasnila Alena Scheinostová z Katolického týdeníku. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)