Waltariho Válka o pravdu (2022)

Rozhovor o českém vydání Waltariho knihy Válka o pravdu připravila Alena Blažejovská.

Hovoří editorka Markéta Hejkalová.

Připravilo Brno v roce 2022. Premiéra 14. 5. 2022 v rámci pořadu Zelný rynk (ČRo Brno, 17:00 – 18:00 h.; 12 min.).

Lit.: Blažejovská, Alena: Finský spisovatel Mika Waltari psal o hybridní válce už v roce 1941. In web ČRo Brno, 13. květen 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Alena Blažejovská natočila rozhovor s Markétou Hejkalovou jako editorkou nového českého vydání knihy Miky Waltariho Válka o pravdu. Jde o protisovětskou reportáž z roku 1941, nazvanou původně Pravda o Estonsku, Lotyšsku a Litvě.

12. dubna 1941 píše finský autor skrytý za pseudonymem Nauticus předmluvu ke své knize Pravda o Estonsku, Lotyšsku a Litvě. Začíná slovy: „Tři baltské země, Estonsko, Lotyšsko a Litva, jsou v povědomí našeho národa od léta roku 1940 obestřeny mrazivým, hrobovým tichem. Očím okolního světa, od nějž jsou zcela izolovány, zmizely v neproniknutelné temnotě. Přežívají, to víme, ale jaké jsou ve skutečnosti životy lidu i jednotlivců po připojení k Sovětskému svazu? Rozporuplné a bizarní představy jsou ještě zdůrazněny fámami, které tak či onak přehánějí.“

Oním autorem byl dnes velmi známý romanopisec Mika Waltari. Jeho knížku nedávno vydalo nakladatelství Masarykovy univerzity. V českém překladu nese název Válka o pravdu. K rozhovoru o knize redaktorka Alena Blažejovská pozvala editorku Markétu Hejkalovou. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)