Téma dne – Kam se může nyní konflikt na Ukrajině vyvíjet? (2022)

Ruská válka proti Ukrajině trvá už více než sto dnů, a názory na to, zda se chýlí ke konci, se liší. Diplomatický korespondent britské stanice BBC James Landale uveřejnil koncem minulého týdne text, ve kterém se pokusil popsat pět možných scénářů dalšího vývoje. Kam se může nyní konflikt na Ukrajině vyvíjet? Moderuje Šárka Fenyková.

Hosty byli Jan Fingerland, komentátor, Český rozhlas; Michal Smetana, Katedra bezpečnostních studií FSV UK; Pavlína Janebová, ředitelka výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky Pavlína Janebová.

Natočeno 2022. Premiéra 7. 6. 2022 (ČRo Plus, 8:10 h.; 22 min.).

Lit.: marz – Fenyková, Šárka: Až boje ustanou, budou se Rusové dál snažit udržovat ránu zanícenou, domnívá se komentátor Fingerland. In web ČRo Plus, 7. červen 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Ruská agrese na Ukrajině trvá více než sto dní a názory na to, zda se chýlí ke konci nebo ne jsou různé. Spíš to vypadá na opotřebovací válku. „Zdá se, že konflikt už probíhá skutečně dlouho, ale sto dní v kontextu válek není zas až tak dlouhá doba. Těžko říct, jestli za půl roku či rok budou stejné i současné kontinuální dodávky zbraní, munice i ekonomická podpora,“ říká Michal Smetana z Katedry bezpečnostních studií při Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy.

I přes aktuální dodávky západních zbraní, které mají Ukrajině pomáhat své území bránit, je podle Smetany možné, že se Rusku podaří část území obsadit – minimálně v luhanské oblasti, připouští v pořadu Tématu dne.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)