Příběhy 20. století – „Španěláci“ Adolf Vodička a František Švrček (2022)

Španěláci, tedy interbrigadisté, kteří bojovali ve španělské občanské válce, jsou hlavními postavami dnešních Příběhů 20. století. Dnes už nejspíš není naživu nikdo z nich, před lety se však podařilo natočit několik rozhovorů pro Český rozhlas a Paměť národa. Kdo to byl a proč se ve třicátých letech minulého století vydali bojovat na Pyrenejský poloostrov, to bude vyprávět Adam Drda.

Ze záznamu hovoří Josef Forbelský, Adolf Vodička a František Švrček.

Natočeno 2022. Premiéra 4. 12. 2022 (ČRo Plus, 20:05 h.; 48 min.).

Lit.: Drda, Adam: Na pomoc republikánskému Španělsku. Vzpomínky Adolfa Vodičky a Františka Švrčka na občanskou válku. In web ČRo Plus, 4. prosinec 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Letos uplynulo 85 let ode dne, kdy německé a italské letectvo vybombardovalo baskické město Guernica. Stalo se to 26. dubna 1937, zahynuly stovky lidí, událost se stala předobrazem budoucích hrůz, ničivých náletů na města plná civilistů.

Španělská občanská válka, která je dodnes chápána jako předehra války světové, začala v červenci 1936 vzpourou v Maroku: tehdy se převážná část španělské armády pod vedením konzervativního důstojnického sboru včetně generála Francisca Franca vzbouřila proti republikánské vládě. Krvavý konflikt trval do konce března 1939, o život při něm přišlo asi půl milionu lidí.

Pozdějšího diktátora Franca vojensky podporovalo nacistické Německo a fašistická Itálie. Republikány pak především komunistický Sovětský svaz, na jejich straně bojovaly také desítky tisíc dobrovolníků z mnoha evropských zemí, mezi nimi přibližně tři tisíce Čechů a Slováků. Nikdo z nich už není naživu, několik svědectví však najdete v archivu Paměti národa, výňatky můžete slyšet v Příbězích 20. století. A uslyšíte také hispanistu Josefa Forbelského: zemřel 14. listopadu 2022 ve věku nedožitých dvaadevadesáti let – pořad jsme věnovali jeho památce. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)