Bruselské chlebíčky – Palmový olej? Větší problém pro pralesy je maso (2022)

České předsednictví vyjednalo v Evropské unii zákaz dovozu palmového oleje a dalších produktů vypěstovaných na půdě po vypálených pralesích. Pomůže to proti odlesňování a co tento zákaz bude znamenat pro naše potraviny? Tomu se věnuje aktuální díl podcastu Bruselské chlebíčky. Připravili ho Zdeňka Trachtová a Viktor Daněk.

Hovoří

Natočeno 2022. Premiéra 12. 12. 2022 (ČRo Plus, 11:10 h.; 33 min.).

Lit.: Trachtová, Zdeňka – Daněk, Viktor – Nerad, Filip – and: Palmový olej? Větší problém pro pralesy je maso. In web ČRo 1 Radiožurnál, 12. prosinec 2022 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: Do Česka a dalších zemí EU už nebude možné dovážet palmový olej, kávu, kakao a další vybrané produkty spojené s vypalováním deštných lesů. Na zpřísnění pravidel pro dovoz předběžně shodly unijní státy a europoslanci. „Je to obrovský průlom,“ hodnotí v podcastu Bruselské chlebíčky ochránce přírody Tomáš Ouhel. Poradce Potravinářské komory ČR Jiří Brát ale upozorňuje, že daleko větší podíl na odlesňování mají jiné produkty než palmový olej.

Proti používání palmového oleje z produkce plantáží vzniklých vypálením deštných lesů se před lety zvedla vlna nevole, která vedla k výraznému nárůstu podílu ekologicky vyráběných tuků. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)