Ranní Plus – Vysoké školy proti nízkým platům, polská munice pro Ukrajinu, Pavel na Hradě (2023)

V souvislosti s protesty proti nízkým platům na humanitně zaměřených fakultách vysokých škol se ptáme, jak dokázali větší objem peněz zajistit na brněnské Filozofické fakultě. A podíváme se také obecně na systém odměňování v této sféře. Jakou munici je schopné dodat Ukrajině Polsko? A nahlédneme do českých novin, které se věnují mimo jiné i tomu, že prezident Petr Pavel už začne úřadovat z kanceláře hlavy státu na Pražském hradě. Moderuje Tomáš Pavlíček a Pavlína Nečásková.

Natočeno 2023. Premiéra 28. 3. 2023 (ČRo Plus, 8:10 h.; 12 min.).

Lit.: arych – Nečásková, Pavlína: Víc peněz dostávají nákladnější, ne užitečnější obory. Vina je na straně vysokých škol, míní ekonom Münich. In web ČRo Plus, 28. březen 2023  (článek+ nahrávka k poslechu) – Cit.: Akademičtí pracovníci v humanitních oborech jsou dlouhodobě placeni mnohem hůř než akademici z přírodních věd. Mzdy vyučujících na vysokých školách jsou tak často pod celorepublikovým průměrem. Dokáže úterní protest vyhlášený na vysokých školách situaci změnit?

Podle Daniela Münicha, který je výkonným ředitelem akademického think-tanku při centru CERGE-EI, nedělá chybu stát, tedy konkrétně ministerstvo školství. Přiznává však, že nedostatek financí na vysokých školách je i politický problém. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)