Mozaika – Muž, který stál v cestě (2023)

Mrazivě aktuální film. Nový snímek režiséra Petra Nikolaeva Muž, který stál v cestě se natáčel i v ukrajinské Buči. Připravil Tomáš Pilát.

Natočeno 2023. Premiéra 25. 4. 2023 (ČRo 3 Vltava, 5 min.) v rámci pořadu Mozaika.

Lit.: Pilát, Tomáš: Točili jsme v Buči. Pak tam napochodovali Rusové, vzpomíná režisér filmu Muž, který stál v cestě. In web ČRo 3 Vltava, 25. duben 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Do kin se chystá film, jehož hlavní postavou je František Kriegel – politik, který jako jediný nepodepsal kapitulační Moskevský protokol. Dokument legalizoval sovětskou okupaci Československa v roce 1968, a podpisy pod něj připojili všichni ostatní představitelé tehdejšího Československa – prezident republiky Svoboda, první tajemník ÚV KSČ Dubček, předseda vlády Černík i předseda Národního shromáždění Smrkovský. Kriegel byl v té době předsedou Národní fronty Čechů a Slováků.

„Film jsme připravovali i na Ukrajině, kde jsem do té doby nikdy nebyl. Měl jsem tak možnost poznat ukrajinskou společnost těsně před ozbrojeným konfliktem. V listopadu 2021 jsme tam začali natáčet, shodou okolností ve městě, které se jmenuje Buča. To byla okolnost, která po únoru 2022 dostala úplně jiné rozměry,“ líčí mrazivou aktuálnost filmu režisér Petr Nikolaev.

Scénář snímku Muž, který stál v cestě napsal Ivan Fíla, který se měl původně ujmout i režie. Po neshodách s producentem se tak ale nestalo, a scénář, který je v majetku produkční společnosti Bio Illusion, převedl na plátno Petr Nikolaev. „Ten scénář jsem si přečetl opravdu s velkým zájmem, je čtivý a poutavý. Nicméně je trochu disproporční, původně měl 358 obrazů. To je na celovečerní film moc. Pro srovnání: scénář filmu Lidice měl 177 obrazů, a i tak měl dvě hodiny. Věděl jsem tedy, že u Muže, který stál v cestě se délka blíží spíše čtyřem hodinám. Ale k úpravám jsem přistupoval s velkou úctou. Konal jsem v tom nejlepším, co jsem se naučil a co jsem se za ta desetiletí dozvěděl. Snažil jsem se postupovat filmově a příběh divácky zpřehlednit a zjednodušit,“ popisuje Nikolaev své úpravy Fílova scénáře. (…)

Lit.: Fíla, Ivan: Zajímavé… In Facebook, 26. 4. 2023 (status). – Cit.: Zajímavé, že na můj tak disproporční scénář, jak zde tvrdí Nikolaev, moji režijní vizi a můj román získali tolik peněz, a scénář zničili až potom, když je měli. Kam se ty peníze asi poděly? Nikolaeva jsme už usvědčili ze lži, když tvrdil, že nejsem autorem námětu, a teď lže znovu, když blábolí o vztahu Kriegla a jeho ženy, který vůbec nepochopil, o čemž svědčí, že jednu z nejdůležitějších sekvencí, která tento vztah uvádí, a mnohé další ze scénáře vyškrtl. Větší umělecké barbarství než spáchala tahle tlupa zlodějů duševního vlastnictví a morálních trosek v čele se Šmídmajerem a Nikolaevem, podporovaných mafiánskými metodami advokáta ve střetu zájmů Ostrouchova jsem v životě nezažil.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)