Ex libris – Na vlnách změny. Česká energetika a geopolitický zlom (2024)

Slunce, uhlí, vodík, nebo jádro? Jaká je ta správná energetická cesta pro Česko? Nad tím se zamýšlí autoři knihy Na vlnách změny. Česká energetika a geopolitický zlom. V pořadu Ex libris ji představí Veronika Kindlová.

Natočeno 2024. Premiéra 16. 1. 2024 (ČRo Plus, 20:05 h.; 23 min.).

Lit.: Kindlová, Veronika: Na vlnách změny aneb kam míří česká energetika. In web ČRo Plus, 16. leden 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Patrně žijeme ve zlomové době. Na scénu přichází umělá inteligence, Čína si říká o pozici světového hegemona a také prožíváme energetickou krizi. Co ji způsobilo a jak se k ní postavit? A jaká je ta správná cesta pro Českou republiku? Nad tím se zamýšlí autoři knížky „Na vlnách změny: Česká energetika a geopolitický zlom“ Tomáš Vlček a Martin Jirušek z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Knížku vydalo v roce 2023 nakladatelství Books and Pipes.

Změna, které se knížka věnuje v první řadě, je změna energetická. Stojíme před otázkou, čím budeme v budoucnu topit a z čeho vyrábět elektrickou energii. Je stále zřejmější, že fosilní paliva to nebudou, anebo ne v takové míře jako dosud.

Důvodem je jednak snaha zpomalit klimatickou změnu a za druhé omezit závislost na dovozu energií z Ruska. To druhé podnítila ruská agrese na Ukrajině. Evropa proto dnes zpřetrhává po desetiletí budovanou závislost na ruském plynu:

„Zemní plyn byl ve druhé polovině 20. století obecně považován za moderní palivo, které nahrazovalo některé „špinavější“ (uhlí) či nebezpečnější (svítiplyn) varianty. Jeho zdroje však byly v západní Evropě nedostatečné, naopak Sovětský svaz jimi oplýval a byl ochoten je za tvrdou měnu prodat. Na rozdíl od ropy byly tedy plynovody stavěny, aby zásobovaly nikoli ‚tábor míru‘, ale ‚prohnilý Západ‘, který byl sice ideologickým nepřítelem, ale zároveň zdrojem valut, které Sovětský svaz potřeboval. Závislost na ruském plynu rostla nenápadně, aniž by vzbuzovala nějaké obavy či kontroverze,“ píše se ve studii Na vlnách změny. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)