Osobnost Plus – Oldřich Bureš (2024)

Oldřich Bureš, vedoucí Centra bezpečnostních studií na Metropolitní univerzitě Praha. Plány dlouho odkládané izraelské vojenské operace v Rafáhu na jihu Gazy jsou schváleny, sama operace ale dosud spuštěna nebyla. Proč tuto operaci podle něj Izraelci stále odkládají? A nesou protesty na západních univerzitách riziko, že se přemění v něco radikálnějšího a budou samy o sobě pro západní země bezpečnostním rizikem? Moderuje Barbora Tachecí.

Natočeno 2024. Premiéra 2. 5. 2024 (ČRo Plus, 10:34 h.).

Lit.: lup – Tachecí, Barbora: Ve válce Izraele s Hamásem nejsou žádná dobrá řešení. Existují jen ta špatná, myslí si analytik Bureš. In web ČRo Plus, 2. květen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Rafah na jihu Gazy je posledním místem zatím odkládané izraelské vojenské operace a také místem s obrovskou koncentrací civilistů. „Pokud nebude hodnověrný plán evakuace civilistů – a takový při tak velkém množství lidí neexistuje –, tak hlavním důvodem stálého izraelského proklamování a neakce je, že není jasné, co by mělo následovat. Navíc je to velmi nebezpečné i pro izraelské vojáky, kde budou asi velké ztráty,“ říká analytik Oldřich Bureš. (..)

V Rafahu jsou podle šéfa Centra bezpečnostních studií Metropolitní univerzity Praha zřejmě opravdu vojenští velitelé Hamásu, kteří stojí za útoky ze 7. října.

„Mohou být v tunelech i v jiných částech Gazy, ale pravděpodobnost, že jsou v Rafahu, je poměrně velká.“

„Bez dlouhodobého politického řešení povede vojenská porážka Hamásu pouze k tomu, že bude dříve či později reinkarnován, případně vznikne ,jiný Hamás‘. Je to stále ta nekonečná otázka izraelsko-palestinského konfliktu,“ připomíná analytik Bureš. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)