Řečí peněz – Lubor Lacina (2024)

20 let Česka v Evropské unii nám přineslo růst ekonomiky i životní úrovně na straně jedné, ale také výrazné ovládnutí českého byznysu zahraničním kapitálem na straně druhé. V Řečí peněz bude pozitiva i negativa našeho členství bilancovat ekonom Lubor Lacina z provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity. Moderuje Václav Pešička.

Natočeno 2024. Premiéra 2. 5. 2024 (ČRo Plus, 11:10 h.; 24 min.).

Lit.: fos – Pešička, Václav: Dotační systémy EU nedokážou skutečně podpořit inovace. Zvládá to jen kapitálový trh, domnívá se ekonom Lacina. In web ČRo Plus, 2. květen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Co nám členství v EU přináší a co nám naopak bere? (…)

Česko si připomíná 20 let od vstupu do Evropské unie. To podle všech relevantních studií přineslo prosperitu. Ekonomická predikce, že do 20 let Evropu doženeme, se naplnila. Naše životní úroveň stoupla na 90 procent evropského průměru a předběhli jsme Portugalsko, Španělsko či Itálii. Co všechno to ovlivnilo? V pořadu Řečí peněz vysvětluje Lubor Lacina z Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

„Na datech je vidět, že pozitivní dopad na ekonomiku nenastal až po vstupu, ale už v době, kdy jsme se snažili plnit kritéria pro vstup do Evropské unie. Státy EU-15 vůči nám asymetricky odstraňovaly cla a jiné tržní bariéry,“ upozorňuje ekonom Lacina. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)