Host Dne na Moravě – Radim Štěpán (2024)

Zámek spojený s králem stále čeká na rozluštění „hradní“ hádanky. Připravil Miloš Šenkýř.

Hovoří kastelán Radim Štěpán.

Připravilo Brno v roce 2024. Premiéra 19. 6. 2024 (ČRo Brno, 17 min.).

Lit.: Šenkýř, Miloš: Lidé objevují kunštátský zámek. A my zase odkrýváme taje jeho pokladu, říká kastelán Radim Štěpán. In web ČRo Brno, 19. červen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Zvolna končí doba, kdy se lidé dozvěděli o psím hřbitově pod zámkem, ale ne o zámku samotném,“ říká kunštátský kastelán Radim Štěpán.

Po desítky let byl zámek v Kunštátě archivem a sloužil i ministerstvu vnitra. Zůstával záměrně postavený stranou zájmu. To ale už dvě desítky let neplatí, tvrdí tamní kastelán. Radim Štěpán na zámku působil ještě v dobách archivu a nyní kousek za kouskem pracuje na tom, aby se lidé podívali do dalších prostor. „Zvenku zámek zejména kvůli fasádě ze 70. let nemusí působit příliš lákavě. Ale když návštěvníci odcházejí, z interiérů jsou opravdu velmi mile překvapeni,“ uvedl pro Český rozhlas Brno. Letos dá nahlédnout i do křídel hlavní budovy, která dosud zůstávala uzavřená.

Zámek přitom nabízí i historický unikát, který stále není plně rozluštěný. Kunštátskými interiéry totiž vede prohlídka zaměřená na původní hrad, na jehož základech zámek vyrostl. A ta dá návštěvníkům nahlédnout i do rytířské síně, kterou zdobí malby z počátku 14. století. Odborníci je přeneseně označují za historický komiks – má ale nevýhodu, jedna jeho část chybí. A tak experti i několik let po dokončení restaurátorských prací bádají, co historická událost se sedmi desítkami postav přesně zachycuje. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)