Reparát – Občanská výchova k demokracii (2024)

Jak ve škole podporovat aktivní občanství s cílem ovlivňovat své okolí? Jakým způsobem mluvit o tématech, která rozdělují společnost? A o čem vypovídají výsledky studentských voleb? Připravila Daniela Vrbová.

Hovoří Tomáš Hazlbauer, ředitel Centra pro demokratické učení.

Natočeno 2024. Premiéra 16. 9. 2024 (ČRo 3 Vltava, 11:10 h.; 26 min.).

Lit.: Vrbová, Daniela – fos: Děti o politice diskutují radši ve škole než doma. Učitelé se ale bojí konfrontace s rodiči, tvrdí expert. In web ČRo Plus, 16. září 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Občanská výchova a zejména výchova k demokracii připomíná někdy tanec na tenkém ledě. Pravidelná nízká volební účast v Česku dokládá, že o demokracii je potřeba mluvit – v rodině i ve škole. „Žáci chtějí ve škole probírat aktuální témata i sporné otázky současnosti, protože prostor, kde mohou bezpečně diskutovat, je omezený,“ upozorňuje v podcastu Reparát Českého rozhlasu Plus Tomáš Hazlbauer, ředitel Centra pro demokratické učení.

Klíčem k diskuzi o politice ve škole musí být podle Hazlbauera bezpečné a otevřené prostředí. V něm se může dařit i jinak průměrně či podprůměrně prospívajícím studentům.

„Studenti jsou pod vedením pedagoga schopni přemýšlet, co říkají, a vstřebávat různé argumenty. Žáci chtějí probírat aktuální témata i sporné otázky současnosti, protože prostor, kde mohou bezpečně diskutovat, je omezený,“ naráží na prostředí rodiny. I na to musí pedagogové myslet. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)