Téma Plus – Osidlování pohraničí 1/3 (2024)

Připravila Veronika Kindlová.

Hovoří  historik Andreas Wiedemann a historik Tomáš Dvořák z Filozofické fakulty Masarykovy univerzity.

Natočeno 2024. Premiéra 1. dílu 14. 9. 2024 (ČRo Plus, 55 min.), 2. dílu 21. 9. 2024 (ČRo Plus, 20:05 h.; 54 min.). Repríza 2. dílu 22. 9. 2024 (ČRo Plus, 11:07 h.).

Obsah: 1. Vraťme německou půdu do českých rukou! Aneb z kmánů páni – 2. Osidlovat pohraničí přicházeli také Češi ze zahraničí. Domácí je nevítali s otevřenou náručí

Lit.: Kindlová, Veronika: Jak se osidlovalo české pohraničí. Německou půdu obsadili Češi, z majitelů byli bezmála otroci. In web ČRo Plus, 14. září 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Vyčistit zemi od odvěkých nepřátel a udělat z Československa zemi jen se slovanským obyvatelstvem! To žádaly téměř všechny parlamentní strany poválečné Československé republiky. Myslely tím nucené vysídlení německé a v případě Slovenska také maďarské menšiny a osídlení takto uvolněných oblastí Čechy a Slováky. A právě o osidlování českého pohraničí po odchodu Němců je třídílný seriál pořadu Téma Plus.

V době druhé světové války náležely české pohraniční oblasti v rámci župy Sudety k nacistickému Německu. Připadly mu na základě mnichovské dohody, která Německu připojila ty československé oblasti, kde žila nadpoloviční většina Němců. (…)

Lit.: Kindlová, Veronika: Jak se osidlovalo pohraničí. Vyhnané Němce střídali zprvu gastarbeiteři a Maďaři, pak Češi z ciziny. In web ČRo Plus, 21. září 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: První rok po válce přišlo osídlovat pohraničí opravdu velké množství lidí z vnitrozemí. Přesto se brzy ukázalo, že ani s Maďary, kteří byli do pohraničí odsouváni ze Slovenska, jich není tolik, aby zvládli zajistit chod zemědělství a průmyslu. Ani zamýšlená modernizace a racionalizace práce, která podle původních předpokladů měla nahradit pracovní síly ztracené odsunem, nevyšla.

„Ta modernizace a racionalizace nešla tak rychle, jak se očekávalo, a to ani později. Když v roce 1949 přišla první pětiletka, tak ani ta nějaké modernizaci a racionalizaci příliš nepřála,“ říká v úvodu druhého dílu seriálu o osidlování pohraničí historik Tomáš Dvořák z Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)