Bruselské chlebíčky – Hodáč: Automobilky už v EU nemají vliv jako dřív. Proti regulacím měly víc bojovat (2024)

Připravila Zdeňka Trachtová.

Hovoří bývalý šéf Asociace evropských výrobců automobilů Ivan Hodáč.

Natočeno 2024. Premiéra 14. 10. 2024 (ČRo Plus, 14:33 h.; 24 min.)

Lit.: Trachtová, Zdeňka – and: Hodáč: Automobilky už v EU nemají vliv jako dřív. Proti regulacím měly víc bojovat. In web ČRo 1 Radiožurnál, 14. říjen 2024 (článek + nahrávk k poslechu) – Cit.: Automobilový průmysl v Evropě se potýká s problémy. Prodeje evropských automobilek padají, mimo jiné kvůli silné čínské konkurenci. Bývalý šéf Asociace evropských výrobců automobilů Ivan Hodáč vidí příčiny částečně v přísné legislativě Evropské unie na snižování emisí. „Regulační rámec byl nastaven špatně a možná, že automobilky měly víc bojovat. Neuvědomovaly si, že to prostě nesplní,“ říká. Evropské podniky podle něj také technologicky zaspaly.

Ivan Hodáč připomíná, že podle Draghiho zprávy o konkurenceschopnosti Evropské unie jsou čínské elektromobily technologicky daleko před těmi evropskými, a to zhruba o jednu generaci.

„V Číně trvá přibližně jeden a půl roku vyvinout nový model auta. V Evropě to trvá přibližně tři roky. Pracovní síla je v Číně asi o 40 procent lacinější a výroba aut tam stojí asi o 30 procent méně,“ vyjmenovává znalec zákulisí evropského automobilového průmyslu. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)