GenZ – Cesta za vlastním domovem (2024)

Dokument MUNI připravil a o něm hovoří Martin Pospíšek.

Natočeno 2024. Webová premiéra 30. 9. 2024 (GenZ – Radio R, 39 min.). K poslechu zde.

Lit.: Hanák, Jan: Po letní přestávce zvu k premiérovým dílům podcastu GenZ. In Facebook, 30. 9. 2024 (status). – Cit.:  Právě jsme zveřejnili první a nabízíme k poslechu:  Dokument Cesta za vlastním domovem, autor Martin Pospíšek.

O stěhování a životních cestách, které jsou spojeny s jeho rodným Šumperkem. Toto okresní město přišlo v posledních třiceti letech o šestinu obyvatel, hlavně z důvodu nedostatku atraktivní práce a dost možná i uspokojivé životní perspektivy. Mladí lidé odcházejí. Autorský rozhlasový dokument přináší příběhy a názory mladých lidí, kteří se v Šumperku narodili a z města odešli a někteří překvapivě i vrátili a zároveň pohled rodiče, který celkem jasně vnímá, chápe a snad i podporuje, že jeho vlastní děti na návrat ani nepomýšlejí. Je to smutné? Je to pochopitelné? Prostě vývoj nezastavíš? Jak žít na periférii?

(…) V dalších dílech, premiérově každý týden, nabídneme dokumenty studentů MUNI o inkluzivním přátelství, o srovnávání mladé ženy s diagnózou roztroušené sklerózy, o závislosti „nezávislých“ na nikotinových sáčcích. A zítra točíme další díly se studenty JAMU. Bude to stát za to, řekl bych.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)