Chyba systému – Speciál Slovensko 1/6 (2024)

Šestidílný speciál o Slovensku. Připravily Pavlína Nečásková, Iva Vokurková. Zvuk Helena Málková, Jaroslav Novotný. Zvukový design Jaroslav Pokorný. Supervize Karolína Kašparová.

Hovoří šéfredaktorka deníku SME Beata Balogová a historik Jan Rychlík.

Natočeno 2024. Premiéra 1. dílu 23. 10. 2024 (ČRo Plus,  35 min.).

Lit.: ert (= Erhart, Michael) – Nečásková, Pavlína: Fico obnovuje Mečiarovy tradice, že korupce je v politice normální, popisuje šéfredaktorka Balogová. In web ČRo Plus, 23. říjen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Od rozpadu společného státu Čechů a Slováků nás dělí více než 30 let. Během nich neustále zaznívala slova o vzájemné blízkosti a bratrských vztazích, obě země ovšem procházely odlišným vývojem. „Představy lidí o demokracii jsou podobné. Rozdíl je v tom, jak je uchopují politici. Slováci nejsou méně proevropští či více náchylní k populismu, ale mečiarismus nás ovlivnil na roky dopředu,“ míní šéfredaktorka deníku SME Beata Balogová ve speciální minisérii podcastu Chyba systému. (…)

„Dnes už mečiarimus nazýváme orbánismem, ale jde o určitý styl politiky. Mečiarovi šlo o zakrytí rozsáhlé korupce, jeho politika fungovala na základě loajality ke straně, která umožnila vytvořit novou vládnoucí vrstvu bohatých,“ dodává.

Současný maďarský premiér Viktor Orbán podle ní jen dovedl k dokonalosti to, co Vladimír Mečiar začal, když se snažil přesvědčovat občany, že korupce je nevyhnutelnou součástí politiky a že politici mohou beztrestně překračovat červené linie.

„Robert Fico (Směr) se snaží vrátit tradici jakési soudržnosti v korumpování: My se o své lidi postaráme, protože jsou dobří straníci,“ je přesvědčená Balogová.

Vymýtit korupci a přinést nový styl vládnutí měla vláda premiéra Igora Matoviče, která zvítězila v parlamentních volbách po Ficově pádu v důsledku vraždy novináře Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)