Jsem vaše věrná čtenářka (2012)

Dokument o tom, jak čtou ženy. Připravila Alena Blažejovská. Režie Radim Nejedlý.

V dokumentu hovoří Alena Blažejovská, Jiří Trávníček, knihkupkyně Lenka Pokorná, ze záznamu Simona Monyová a další. Účinkují Dita Kaplanová, Jana Kaločová a Ondřej Mikulášek.

Připravilo Brno v roce 2012. Premiéra 18. 3. 2012 (ČRo 2 Praha, 22:05 – 23:00 h.). Repríza 17. 9. 2020 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.) v cyklu Radiodokument.

Pozn. Pořad navazuje na dokument s názvem Barikáda z knih.

Lit.: Hanáčková, Andrea: Dvakrát o čtenářství na Dvojce. In Týdeník Rozhlas 16/2012 (recenze). – Cit.: Je obdivuhodné, že se rozhlasovému dramaturgovi Danu Moravcovi podařilo během března uvést čtyři dokumenty s tematikou čtenářů, spisovatelů, vydávání a čtení knih. Do širokého tématu se v rámci programové řady Dokument vešly zvýšená DPH za knihy, příběh ukradeného autorství a dva průzkumy čtenářství. Právě jim věnujme pozornost. Ukazují dva možné přístupy k rozhlasovému dokumentu, navíc u tématu, který obvykle přísluší spíše literárním redaktorům než reportérům a dokumentaristům. (…)
Dokumentaristicky zkušenější Brňanka Alena Blažejovská postupuje v dokumentu Jsem vaše věrná čtenářka (ČRo 2, 18. března) v podstatě stejně – taktéž zkoumá čtenářské návyky z různých úhlů pohledu. Slyšíme odborníka, spisovatelku, anketu, ohlasy z internetu, úryvky z knih i anekdotické poznámky o čtenářství našich předků. Přece však v základní struktuře brněnského dokumentu jsou hmatatelněji přítomné jak knihy, tak i lidé kolem nich. Středobodem pořadu se stal osud loni zavražděné Simony Monyové. Senzace ani investigace se však posluchač nedočká, základem je totiž pracovní výzkumný rozhovor, který nahrál vědec Jiří Trávníček při průzkumu čtenářského vývoje a preferencí Monyové. Spisovatelka postupně přidává detaily i ze svého života, kariéry a dvou manželství. Bezděky se tak dobíráme příčin tragického konce populární autorky, kterou zabil žárlivý manžel. Jen mírně ironickým hudebním komentářem z instrumentálních verzí normalizačních hitů komentuje režisér Radim Nejedlý charakter díla autorky na pomezí ženských románů a červené knihovny. V sousedství tohoto velkého příběhu se pěkně vyjímá řada menších – rostou z ohlasů na Monyové dílo (mladá maminka Štěpánka ze Znojemska), drobné portrétní kresby nabízí i rozhovory v knihkupectví (příběh spisovatelky Tiché). Jiří Trávníček dokáže živě vyprávět o sociologicko-čtenářských průzkumech a poutavě interpretovat statistická data.
Tematicky koncipovaná dramaturgie řady Dokument se v březnu vydařila. Už se těším na měsíc ptactva, případně kosmonautiky.

Lit.: Blažejovská, Alena: Rozhlasový dokument zveřejní rozhovor se Simonou Monyovou (anotace). – Cit.: V pravidelném čase pro dokumenty, v neděli 18. března ve 22.05 hod., odvysílá stanice Český rozhlas 2 – Praha pořad Aleny Blažejovské Jsem vaše věrná čtenářka. Kromě rozhovorů s Jiřím Trávníčkem o výsledcích průzkumu čtenářství v České republice obsahuje i jeho rozhovor se spisovatelkou Simonou Monyovou.

 

Monyová se sice v průzkumu neumístila mezi nejoblíbenějšími autory u nás, ale její knihy se těšily a stále těší velké oblibě – zvláště mezi čtenářkami. Svědčí o tom dopisy, které jí napsaly prostřednictvím jejích webových stránek. Rozhlasový dokument z nich cituje, stejně jako z Monyové posledního románu Srdceboly. Alena Blažejovská také natočila anketu mezi čtenářkami v brněnských knihkupectvích – a nejedna z nich spisovatelku mezi svými idoly uvedla.
Literární vědec, editor a kritik Jiří Trávníček vydal na základě reprezentativního průzkumu knihy Čteme? (Host-Národní knihovna 2008) a Čtenáři a internauti (Host-Národní knihovna 2011). Součástí jeho projektu je natáčení tzv. čtenářských biografií s anonymními respondenty, ale i s významnými osobnostmi, které se literaturou či jejím vydáváním a propagací zabývají. Rozhovor s loni v srpnu zemřelou spisovatelkou Simonou Monyovou vznikl 2. února 2011. „Byla to velmi populární autorka, navíc dominantní postava na kulturní mapě Brna, se silným vztahem k Brnu. Také mě zajímalo, co se jí daří napsat tak podmanivě, že to tolik lidí čte,“ vysvětluje Jiří Trávníček. Prostřednictvím rozhovoru, který s Monyovou natočil v jejích domovských Obřanech, se dozvíte, co četla v dětství a v dospívání, kdy začala sama psát, jaké měla spisovatelské sny a proč si založila vlastní nakladatelství. Mimoděk také vychází najevo řada důležitých okolností z jejího života.
V rozhlasovém dokumentu se s vlastní čtenářskou biografií svěřuje rovněž Jiří Trávníček a uslyšíte i jeho ženu Olgu. Zazní navíc úryvky z knihy Alberta Manguela Dějiny čtení v jejím překladu. Vyplývá z nich, stejně jako z dopisů čtenářek Simony Monyové a z Trávníčkova průzkumu, že nejraději si čteme v posteli.

Lit.: Blažejovská, Alena: 18. března nabídneme mj. rozhovor se Simonou Monyovou. In web ČRo 2 Praha, březen 2012 (anotace). – Cit.: „Dobrý den, paní Simono, jsem Vaše věrná čtenářka,“ napsala 20. července 2011 na internetových stránkách Simony Monyové paní Lucie.

Spisovatelka odpověděla: „Milá Lucie, děkuji za pochvalu. Štěstíčko v soukromí teď skutečně potřebuji, takže spoléhám na Vás.“ O dva týdny později byla ve svém domě v Brně – Obřanech zavražděna.

Simona Monyová byla jedním z respondentů, s nimiž brněnský literární vědec Jiří Trávníček v rámci svého výzkumu vztahu obyvatel České republiky ke knize natočil tzv. čtenářskou biografii.

Ženy čtou u nás více než muži a více navštěvují knihovny. Ženy také doporučují četbu dětem a náš vztah ke knize se formuje právě v rodinném prostředí.

 

 

Jak a co čtou muži, ženy a děti v České republice, se dovíme od Jiřího Trávníčka a jeho manželky Olgy. Uslyšíme rozhovor se Simonou Monyovou, pořízený právě před rokem, a další nahrávky, které k tématu natočila autorka pořadu Alena Blažejovská v režii Radima Nejedlého.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)