O Čertově skále (2014)

Jaroslav Nádvorník. Původní rozhlasová pohádka. Hudba Přemysl Kučera. Zvuk Milan Křivohlavý a Tomáš Gsöllhofer. Dramaturgie Zuzana Vojtíšková. Režie Vlado Rusko.

Osoby a obsazení: písmák (Josef Somr), František Maršík (Kamil Halbich), Kristýna Maršíková (Miroslava Pleštilová), čert Černozub (Michal Pavlata), hospodský (Otmar Brancuzský), karbaníci (Jan Szymik, Svatopluk Schuller, František Kreuzmann II.). Dále účinkují Jáchym Ozuna, Vít Říha, Barbora Hladíková a Emma Blahoutová.

Natočeno 2014. Premiéra 1. 6. 2014 (ČRo 2 Praha, 13:00 h.; 50 min). Repríza 24. 5. 2015 (ČRo 2 Praha, 13:00 h); 19. 8. 2018 (ČRo 2 Praha, 13:00 h.); 22. 6. 2021 (ČRo Rádio Junior, 13:00 h.).

Varianta názvu: O čertově skále

Lit.: Fajmon, Kamil: Čert v novém kabátě. In Panáček v říši mluveného slova, 1. 6. 2014 (recenze).

Lit.: Ledvinková, Václava:  Jaroslav Nádvorník: O Čertově skále. In web ČRo 2 Praha, květen 2014 (anotace). – Cit.: Ne nadarmo se kartám říká čertovy obrázky. Zjistil to i chalupník Maršík. Ten, kdo propadl hráčské vášni, moc dobře ví, že karban je cesta do pekel. 

Chudý chalupník a táta čtyř dětí František Maršík se jen těžko bránil pokušení hrát karty a hospodští mariášníci ho vždycky obrali o celou těžce vydělanou výplatu. 

Málokoho tak překvapí, že Maršík v zoufalství upsal svou duši ďáblu. 

Jestli se mu nakonec podařilo ubránit se nejen kartám, ale i strašlivému Černozubovi, o tom vypráví nová pohádka Jaroslava Nádvorníka.  

Příběh O Čertově skále se sice odehrál už dávno, ale skoro jako by to bylo dnes…

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)