Temno o polednách (1952)

Arthur Koestler. Dramatizace románu. Režie Josef Souček.

Osoby a obsazení: vypravěč (Mlada Hánková), Ljuba (Mirka Pecháčková), Ivanov (Ondřej Baraba), Gledkin (Eduard Liszt), carista (Karel Pavlík), Luigi (Milan Vybuřil), Richard (Jaroslav Kratochvíl), Rubašov (Stanislav Kavan).

Nastudovalo Rádio Svobodná Evropa v roce  1952. Premiéra 24. 2. 1952 v cyklu Divadlo týdne.  K poslechu zde.

Lit.: Hnilička, Přemysl: Panáčkův průvodce rozhlasovou hrou – A revoluce požírala své děti…  In Týdeník Rozhlas, červen 2016 (článek).

Lit.: anonym: Arthur Koestler. In web Wikipedia, b. d. (biografie). – Cit.: Arthur Koestler, rodným jménem Artúr Kösztler (5. září 1905, Budapešť – 1. března 1983, Londýn) byl maďarsko-britský spisovatel, filozof a novinář židovského původu (rodina jeho matky pocházela z Prahy). Proslul především knihou Tma o polednách z roku 1941. (…) Své zklamání z totalitarismu vylíčil právě ve své nejznámější knize Tma o polednách, jejíž rukopis dal své milence, sochařce Daphne Hardyové, aby ho dopravila do bezpečí v Británii. (…) V Lisabonu se k němu dostala zpráva, že loď na níž plula jeho milenka Daphne i s rukopisem Tmy o polednách, se potopila, načež se pokusil o sebevraždu. Přežil a zpráva se následně ukázala být fámou.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)