Chet spiller ikke her (Chet tady nezahraje, 2011)

Lchet spillerars Saabye Christensen. Rozhlasová úprava divadelní hry. Rozhlasová spolupráce Thorbjørn Harr, Arne Barca, Helge Andersen og Steinar Berthelsen.  Hrají Morten Halle a Thorbjørn Harr (sax), Per Oddvar Johansen (drumms), Jørn Øien (piano), Aslak Hartberg (bass). Nahrávání hudby Øystein Halvorsen. Dramaturgie Helge Andersen.  Produkce Gjertrud Helland. Zvukový design Arne Barca. Režie  Steinar Berthelsen.

Osoby a obsazení: Daniel (Thorbjørn Harr), recepční (Bjørn Sundquist), otec (Jan Grønli), Anne (Ine Finholt Jansen), předseda poroty (Anders Mordal). Dále účinkují Axel Aubert a Thomas Bye.

Nastudovalo NRK v roce 2010. Premiéra (?) 25. 12. 2010 (NRK, 15:03 h.). Vydal  Lydbok-CD 8. 11. 2011 (1 CD, 54 min.; ISBN/EAN: 9788242153722).

Text in:  Chet spiller ikke her – Lars Saabye Christensen. Vydal Cappelen Damm 19. 3. 2013 (75 s., ISBN: 9788202372156).

Pozn.: Autor získal za tento text Ibsenovu cenu. Herec Thorbjørn Harr získal „Radioteatrets Blå fugl“.

Česká inscenace

Lit.: anonym: Chet spiller ikke her. In web NRK, září 2010 (článek). – Cit.: Thorbjørn Harr begeistret både anmeldere og publikum med «Chet spiller ikke her». Vi inviterte Harr i studio sammen med noen av Norges beste jazzmusikere, for å lage en versjon for Radioteateret.

«Chet spiller ikke her» er skrevet av Lars Saabye Christensen og ble opprinnelig satt opp på Torshov-teatret i Oslo. Suksessen var så stor at det ble flyttet til Nationaltheatret, der det fortsatte å trekke fulle hus.

Jakten på tonen

Stykket handler ikke om Chet Baker, en av tidenes største jazz-trompetister, med en sårhet i klangen du ikke glemmer så lett når du først har hørt den. Derimot handler det om Daniel. Helt siden han som 13-åring hørte Chet Baker på radio har han hatt ett eneste mål i livet: Å nå den tonen som er så rein at ingen vet hvor den kommer fra, det øyeblikket når sjelen faller på plass, de få sekundene av lykke.

35 år senere ser han tilbake, og lurer på om det var verdt det.

Idéen til «Chet spiller ikke her» kom fra Thorbjørn Harr, og han regisserte selv oppsettingen. Han er nominert til Kritikerprisen for rollen som Daniel. For manuset ble Lars Saabye Christensen nominert til årets Ibsen-pris..

Denne versjonen av «Chet spiller ikke her» er bearbeidet for radio av Thorbjørn Harr, Arne Barca, Steinar Berthelsen og Helge Andersen.

 Helt siden den 13 år gamle Daniel hørte Chet Baker på radio har han hatt ett eneste mål i livet: Å nå den tonen som er så rein at ingen vet hvor den kommer fra, det øyeblikket når sjelen faller på plass, de få sekundene av lykke. Alt annet har han forsaket. 35 år gammel ser han tilbake. Var det verdt det?

Sjela er den samme

Regissør Steinar Berthelsen er klar på at stykket vil oppleves som annerledes i forhold til sceneversjonen.

- Vi måtte lage vår radioversjon og har tetta og korta ned teksten. Den store forskjellen fra scenen er at Thorbjørn ikke har publikum tilstede i et rom, som han kan snakke til og med. Han må snakke mer dempet, nærere, én til én, via mikrofonen i studio, forklarer Berthelsen.

Musikkbruken er også annerledes. Radioformatet gjør at man ikke kan spille hele låter, som på scenen. Nå er musikkstrekkene nøye redigert inn i et helhetlig lydbilde.

Og mens skuespilleren sto alene da han spilte stykket på teatret, er flere kommet til nå:

- Vi valgte å gjøre resepsjonisten, faren, Anne og prisutdeler til roller som blir spilt av Bjørn Sundquist, Jan Grønli, Ine Finholt Jansen og Anders Mordal. Men sjela er den samme, håper vi, sier Berthelsen.

Lit.: anonym: Lydbok-sending. In web Dusken, 25. 3. 2014 (zpráva). – Cit.: Ikke bare bøker, men også lyd i dagens sending av Bokbaren . Hanna Malene, Bård (fra Ctrl+Alt+Delete – ditt spillprogram på Radio Revolt) og Kristoffer lytter til lydbøkene du bør høre etter. Kristoffer later som han er „cool“ med Daniel og Chet Baker i „Chet spiller ikke her“ av Lars Saabye Christensen. Bård er i en galakse langt, langt borte med „Thrawn-trilogien“, som er skrevet av Timothy Zahn. Og Hanna Malene er sprekeste fisken i skuffen, fordi hun har vært ute og jogget, OG HØRT PÅ LYDBOK. LØP HARE LØP AV HARALD ROSENLØW EEG. WHAT IS THAT ABOUT? Hør på oss og det vi liker å høre på.
Pozn.:  Thorbjørn Harr begeistret både anmeldere og publikum med «Chet spiller ikke her». Nå har Harr gått i studio sammen med noen av Norges beste jazzmusikere. Resultatet er dette prisvinnende hørespillet fra NRK Radioteateret.

Vi møter saksofonisten Daniel. Han kan selvsagt ikke spille trompet som Chet Baker. Det er nettopp dét som er poenget. Siden han som 13 år gammel hørte Chet Baker på radio har han hatt ett eneste mål i livet: Å nå den tonen som er så ren at ingen vet hvor den kommer fra, det øyeblikket når sjelen faller på plass, de få sekundene av lykke. Alt annet har han forsaket. 35 år gammel ser han tilbake. Var det verdt det?

Manuset til «Chet spiller ikke her» er skrevet av Lars Saabye Christensen, som ble nominert til Ibsen-prisen for det. Thorbjørn Harr fikk Radioteatrets Blå fugl for denne forestillingen.

Vi møter saksofonisten Daniel. Han kan selvsagt ikke spille trompet som Chet Baker. Det er nettopp dét som er poenget. Siden han som 13 år gammel hørte Chet Baker på radio har han hatt ett eneste mål i livet: Å nå den tonen som er så ren at ingen vet hvor den kommer fra, det øyeblikket når sjelen faller på plass, de få sekundene av lykke. Alt annet har han forsaket. 35 år gammel ser han tilbake. Var det verdt det? Bearbeidet for radio av Thorbjørn Harr, Arne Barca, Helge Andersen og Steinar Berthelsen. Medvirkende: Thorbjørn Harr, Bjørn Sundquist, Jan Grønli m.fl.

«To stjerner skinner som rene og bærende toner … Den ene er Thorbjørn Harr. Den andre er Lars Saabye Christensen.»
Mode Steinkjer, Dagsavisen

«Et musikerliv skildret med en egen sart beiskhet. Coolt og sårt.»
Andreas Wiese, Dagbladet

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)