Trestancem na Ďábelských ostrovech (2015)

Richard Halliburton. Noc v nejděsivějším vězení na světě? Pohled průkopníka dobrodružné a zážitkové žurnalistiky. Překlad Jiří a Jaroslava Poberovi. Dramatizace Vladimír Zajíc. Dramaturgie Václava Ledvinková. Hudební spolupráce Tomáš Pergl. Režie Jaroslav Kodeš.

Účinkují Jaroslav Plesl, Petr Halíček, Jan Vlasák a Jan Teplý II.

Natočeno 2015. Premiéra 21. 2. 2015 (ČRo 2 Praha, 22:00 h.; 21 min).

Lit.: anonym: Richard Halliburton: Trestancem na Ďábelských ostrovech. In web ČRo 2 Praha, únor 2015 (článek). – Cit.: Přenocovat v nejstrašnější a nejobávanější věznici na světě? Málokdo by asi chtěl takový pobyt zažít na vlastní kůži, ale spisovatelé mívají zvláštní choutky. S Jaroslavem Pleslem v hlavní roli.

Proslulého Richarda Halliburtona, amerického spisovatele a cestovatele počátku 20. století, lákala francouzská trestanecká kolonie na souostroví Iles du Salut. Toužil po možnosti obléknout si aspoň na jednu noc trestanecký stejnokroj, jíst trestaneckou stravu a zkusit, jaký je vězeňský život.

Jak se mu podařilo proniknout v proužkovaném munduru do dlouhých barabizen s kobkami bez oken? A jaký zážitek si z toho odnesl? 

Toulat světem

Richard Halliburton se narodil 9. ledna 1900 v Brownsville ve státě Tennessee a první okouzlení dálkami prožíval nad učenicí zeměpisu. Po dokončení Princetonské univerzity se nechal najmout na dobytčí loď plující do Evropy a začal se toulat starým kontinentem.

Místo aby se po obligátní návštěvě starého kontinentu vrátil domů a věnoval se praktickému vydělávání peněz, vyšplhal se na Matterhorn. Od té doby se už po celý život toulal světem.

Richard Halliburton skočil do Studny smrti. Jako Hannibal přejel na slonu Alpy. Nechal sám sebe zaregistrovat jako obchodní plavidlo a proplul Panamským průplavem. Vydal se po stopách Homérových hrdinů z Odyssey…

Vypravěč, který nikdy nenudí

Halliburton se stal pojmem pro znamenitého, poutavého, nikdy nenudícího vypravěče, který prožíval své sny. Prožíval je i za ty, kteří jen hledí do knih a do atlasu a ne vždy dokážou své touhy naplnit.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)