Na vlastních křídlech (2015)

Beata Panáková. Rozhlasová hra pro mládež. Překlad Dagmar Jaklová-Oravová. Hudba Jiří Strohner. Zvuk Milan Křivohlavý. Dramaturgie Zuzana Vojtíšková. Režie Vlado Rusko.

Účinkují Jan Vokrouhlecký, Ondřej Svejkovský, Sebastian Baalbaki, Matouš Ruml, Ivan Řezáč, Miroslava Pleštilová, Jan Köhler, Jaroslav Plesl, Josef Somr, Jaroslav Vlach, Vlastimil Kaňka, Vít Říha, Sára Märcová, Ondřej Kobrle, Viktorie Hrachovcová, Jaroslav Satoranský, Michal Pavlata, Petr Pelzer, Zdeněk Dolanský, Stanislav Lehký, Jana Altmanová, Jaroslav Kodeš, Lucie Valenová, Tomáš Pergl, Ella Ozuna, Geronimo Santos, Vincent Klusák, František Hnilička, Kateřina Dvořáková, Tomáš Hron, Dan Kranich, Veronika Popovičová a Tereza Nádvorníková.

Natočeno v roce 2015. Premiéra 30. 5. 2015 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.; 55 min.). Repríza 26. 3. 2016 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.); 5. 1. 2019 (ČRo 2 Praha, 13:04 h).

Pozn.: Hra získala 1. cenu v soutěži slovenského Literárního fondu za rok 2010 v oblasti divadelních her pro děti a mládež.

Pozn. 2: Slovenská inscenace Na vlastných krídlach vznikla v roce 2017 (režie Laco Kerata).

Lit.: anonym: Beata Panáková: Na vlastních křídlech. In web ČRo 2 Praha, květen 2015 (článek). – Cit.: Příběh bodového písma pro nevidomé. Stálo za ním originální myšlení, síla a píle jeho tvůrce. A taky anděl strážný jeho tvůrce. S Miroslavou Pleštilovou, Josefem Somrem a Jaroslavem Vlachem.

Louis Braille jěště jako dítě přišel po úrazu o zrak. V rodném městečku Coupvray ale potkal moudré lidi plné pochopení, nadhledu a touhy pomoci někomu, kdo má skutečné nadání a neobvyklé schopnosti.  Na Královském institutu pro slepou mládež v Paříži už to tak jednoduché nebylo… Louis Braille rozhodně neměl na růžích ustláno, své bodové písmo prosazoval obtížně, přesto se však nevzdal a vytrval.

Autorka a dramaturgyně slovenského rozhlasu Beata Panáková se Braillovým životem zabývala delší dobu a nakonec dokázala najít způsob, jak příběh nenásilně a atraktivně přiblížit dětským posluchačům. Osudy mnoha velikánů a světových průkopníků jsou často těžké a mnohokrát vůbec nesměřují k úspěchu. O to jsou však jejich životní příběhy zajímavější a dramatičtější. 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)