Mýtina (2017)

Händel Klaus. „Nenávidím včely. Moje zvíře je roztoč.“ Mysteriózní drama o zločinech lidí a pomstě přírody. Překlad Tereza Semotamová. Rozhlasová úprava a dramaturgie Hana Hložková. Hudba Mario Buzzi. Zvukový mistr Lukáš Dolejší. Režie Lukáš Kopecký.

Osoby a obsazení: Kathrin, učitelka (Eva Novotná), Lukas, její syn (David Macháček), Petr, inspektor (Tomáš Kobr) a Wim, včelař (Zdeněk Julina).

Nastudovalo Brno v roce 2017. Premiéra 13. 6. 2017 (ČRo 3 Vltava, 21:30 h.) v rámci cyklu Rakouský rok.

Lit.: Kopecký, Lukáš: MÝTINA. In web Backstage Lukáš Kopecký, 5. 5. 2017 (článek). – Cit.: Händel Klaus patří k největším talentům současného německy mluvícího divadla. Jeho hry se uvádějí v divadlech po celé Evropě a byly ověnčeny mnoha cenami. Jeho poetika vychází z celé řady vlivů, přičemž jedinečnost jeho psaní tkví především v originální práci s jazykem a rytmem replik. Klausovy hry připomínají svým charakterem hudební kompozice, což je činí zajímavým jak pro divadelní, tak rozhlasové zpracování. Ostatně v brněnském studiu Českého rozhlasu již před několika lety vznikla rozhlasová verze jeho absurdní grotesky (Divoši) Muž se smutnýma očima (režie J. A. Pitínský).

V současné době v Brně připravujeme další z jeho her, kterou uvede stanice ČRo Vltava v rámci Rakouského roku – Mýtinu (v orig. Eine Schneise). I v tomto případě je text jakýmsi libretem, koláží slov nesoucí neklid a evokující tajemství lidského nitra. Útržkovité repliky se navzájem ruší, doplňují a tvoří melodický celek. Temný příběh bez jasných kontur nás zavede do lesa, který nedávno vyhořel – všude je cítit zápach spáleniště, vše je opálené a temné. V těchto kulisách se objeví Lukas, který nezná své kořeny a svého otce. V barbarské a nelítostné přírodě jej vychovala učitelka Kathrin, odešla tam s ním z města. Do téměř orestéovské zápletky hledání otce a viny vstoupí ještě policista Petr, pátrající po pachateli požáru, a potulný včelař Wim s temnou a taktéž nejasnou minulostí. Je snad jeden z nich otcem Lukase? Výpověď je v kaskádách dialogu jen naznačena. Text se navíc pohybuje na hranicích žánrů.
V loňském roce hru nastudoval Westdeutschen Rundfunks Köln s hvězdnou Sophie Rois. Česká premiéra je naplánována na 13. června 2017.
Lit.: Hložková, Hana: Když se znásilněná příroda mstí. In Týdeník Rozhlas 23/2017 (článek).
handl - mýtina

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)