Tak hovor otec (Tak mluv, otče, 1981)

Jozef Šajgal. Rozhlasová hra. Odpovědný redaktor Ján Vdovják. Technická realizace Alojz Zwirtek, Alojz Janeček. Režie Vladimír Rusko St.

Účinkují Ivan Giač, Elo Romančík, Vladimír Rusko, Oľga Solárová, Andrej Vandlík a Jaroslav Vrzala.

Nastudoval Československý rozhlas Bratislava v roce 1981. Premiéra 30. 7. 1981 (Bratislava; 19:15 h.).

Lit.: Vdovják, Ján: Tak hovor, otec. In Rozhlas, červenec 1981 (článek). – Cit.: Medzi tých autorov, ktorí svojou tvorbou postihujú najvšednejšie problémy nášho života, patrí aj Jozef Šajgal. Cez zdanlivo malé témy chce povedať o človeku veľa. Tak je to aj v jeho krátkych rozhlasových hrách: Odborník, Pekná poloha, Samota. V nich Šajgal na podklade prečítaných oznamov hľadá človeka a zamýšľa sa, čo ho viedlo, aby podal inzerát toho či onoho znenia. A takto za každým inzerátom objavuje sklamania, pocity a tragédie ľudí.

Veľkú pozornosť u poslucháčov vzbudila jeho rozhlasová stereohra Odkiaľ prichádzaš, kam ideš? o poctivom svete starých ľudí, ktorí aj na sklonku svojho života nielenže chcú byť osožní pre spoločnosť, ale chcú ešte prežiť i lásku svojho života.

Najnovšia rozhlasová hra Jozefa Šajgala Tak hovor, otec… je malým príbehom z čias Povstania. Príbehom dvoch mladých ľudí, ktorí utekajú pred besnením vojny a násilia. Dostávajú sa do dramatických a tragických situácií a hľadajú z nich východisko. Nikto im nemôže pomôcť, musia sa rozhodovať sami, aj keď každé rozhodnutie je spojené so smrťou. Tento príbeh jedného dňa rozpráva otec svojmu synovi pri výročí Povstania. Syna to veľmi nezaujíma, veď o udalostiach tohoto obdobia už toľko počul, učil sa a čítal. Lenže o to, aby dnes mohol žiť v mieri, v šťastí a určitom blahobyte, sa pričinili aj takí nenápadní hrdinovia, ako bol mládenec a dievča zo Šajgalovej hry Tak, hovor, otec…. Šajgalovi sa v nej podarilo sa v nej podarilo vykresliť najmä citový svet mladého človeka vo vojne, jeho predčasnú vyspelosť, politické zrenie a uvedomenie si svojho miesta v zápase o nový život. V zápase, ktorý ich zbližuje a pri ktorom pociťujú vzájomnú zodpovednosť za seba a svoje konanie.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)