Takmer normálny víkend (Téměř normální víkend, 1982)

Rudolf Dobiáš. Rozhlasová hra pro mládež. Režie Mikuláš Bugár.

Účinkují Marián Zednikovič, Soňa Ulická, Vlado Müller, Štefan Mandžár, Gustáv Legéň, Jozef Kroner, Zdena Grúberová, Emil Fillo a Eduard Bindas.

Natočeno 1982. Repríza 11. 11. 2018 (SRo 8 Rádio Litera).

Pozn.: Omylem (?) uvedeno jako Taký normálny víkend.

Lit.: Šaráková, Lucia: Svet podľa Tolkiena, Kafku či Dobiáša. Téma týždňa. In web Rádio Litera, 4. 11. 2018 (článek). – Cit.: Dni sa nám krátia, tmy je stále viac a viac, a tak sa mnohí dostaneme k rozhlasovému vysielaniu a hovorenému slovu o čosi častejšie. Tento týždeň sme preto načreli do knižného a autorského priestoru, ktorý je mimoriadny atraktívny. Budeme si „čítať“ autorov, ktorí zvyknú v čitateľských anketách zapĺňať popredné priečky a sú označovaní mnohými čitateľmi ako obľúbení. V Čítaní na pokračovanie sa môžete tešiť na poviedky Franza Kafku (Ortieľ, Umelec hladovky a Brloh), nebude chýbať D. I. Charms (Všetko naopak!), G. Orwell, J. R. R. Tolkien či E. Zola. Určite si nenechajte ujsť Štrasserovo pásmo Mačkin zabil Kočkina o D. I. Charmsovi a hru Guy de Maupassanta Pierre a Jean. Priaznivci poézie sa môžu tešiť na verše W. Blakea, J. LeRoia a zažiť v spomienkach iných Alena Ginsberga v Bratislave. Nezabudli sme ani na žáner aforizmov z dielne Arthura Schopenhauera. Rozhlasové hry Ruda Dobiáša sú aj po rokoch aktuálne a umelecky pôsobivé, patria k tomu najlepšiemu v rámci rozhlasového archívu (Keď pávy nespievajú, Takmer normálny víkend, Hviezdička).

Cit.: (…) „Od víkendov človek nemôže očakávať veľa. Na víkendy sa tešia iba rodičia. Decko má na sobotu a nedeľu kopec vlastných plánov a odrazu do toho vojde rodič a je po všetkom. Navyše vyhliadky, že sa to zmení, nie sú žiadne, akákoľvek nádej sa topí ako lanský sneh,“  sťažuje sa dorastajúci rozprávač v Dobiášovej hre pre mládež, Takmer normálny víkend. V réžii Mikuláša Bugára účinkujú Marián Zednikovič, Soňa Ulická, Vlado Müller, Štefan Mandžár, Gustáv Legéň, Jozef Kroner, Zdena Gruberová, Emil Fillo a Eduard Bindas. Hra je z roku 1982. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)