Soudný den (2020)

Ödön von Horváth. Jedna z posledních her rakouského dramatika napsaná v neklidných časech před začátkem druhé světové války. Zločin a trest vydaný na pospas maloměstskému veřejnému mínění. O věčné lidské touze po vyšší spravedlnosti. Přeložila Jarmila Hrubešová. Hudba Miroslav Tóth. Dramaturgie Renata Venclová. Režie Vít Vencl.

Osoby a obsazení: Tomáš Hudetz (Jan Honza Hájek), paní Hudetzová (Dana Černá), Alfons (Martin Myšička), hostinský (Václav Vydra), Anna (Klára Suchá), Ferdinand (Ladislav Hampl), Lena (Klára Sedláčková-Oltová), paní Leimgruberová (Jana Boušková), lesní dělník (Martin Zahálka), četník (Petr Lněnička), obchodní cestující (Jiří Suchý z Tábora), topič Kohut (Jan Krafka), státní zástupce (Aleš Procházka), kriminalista (Tomáš Karger), pochůzkář (Hanuš Bor), Pokorný (Jiří Vyorálek), host (Jiří Maryško) a další.

Natočeno 2020. Premiéra 11. 4. 2020 (ČRo 3 Vltava, 15:00 h.; 63 min.) v cyklu Sobotní drama. Repríza 4. 3. 2023 (ČRo 3 Vltava, 15:00 h.) v cyklu Sobotní drama.

Lit.: Venclová, Renata: Ödön von Horváth: Soudný den. Strhující hra o věčné lidské touze po vyšší spravedlnosti. In web ČRo 3 Vltava, 11. duben 2020 (článek). – Cit.: Jedna z posledních her rakouského dramatika napsaná v neklidných časech před začátkem druhé světové války. Zločin a trest vydaný na pospas maloměstskému veřejnému mínění. O věčné lidské touze po vyšší spravedlnosti.  (…)

Jedna z posledních her Ödöna von Horvátha Soudný den vznikla v roce 1936. V době, kdy už se dramatik, aktivně vystupující proti fašismu, v prostoru střední Evropy přestal cítit bezpečně. Když Horváth odcházel do exilu, odvážel si zkušenost nežádoucího autora opakovaně napadaného nacistickým tiskem, jehož knihy byly na Královském náměstí v Mnichově před očima občanů demonstrativně spáleny. (…)
Světová premiéra Soudného dne se odehrála na konci roku 1937 na jevišti Německého divadla v Moravské Ostravě, v režii Pavla Marxe. Na českých jevištích měla hra v překladu Jarmily Hrubešové svou premiéru v roce 1988. Zatím naposledy uvedl Soudný den soubor Tygr v tísni v roce 2014 v prostoru Nákladového nádraží Žižkov v Praze.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)