Soľ nad zlato (Sůl nad zlato, 1982)

Božena Němcová – Pavol Dobšinský. Audiofilm. Filmový scénář Peter Kováčik. Filmová hudba Karel Svoboda. Audiofilm připravil Karol Trnka.

Účinkují Karol Machata, Libuše Šafránková, Gábor Nagy, Jozef Kroner, Zuzana Kocúriková, Ľubo Paulovič, Juraj Kukura, Ladislav Chudík, Viera Strnisková.

Natočeno 1982. Repríza 10. – 15. 7. 2021 (SRo Rádio Litera).

Audiofilm vznikl ze zvukové stopy stejnojmenného filmu (1982, režie Martin Hollý II.).

Lit.: Šaráková, Lucia: Kafkove pozdravy, Soľ nad zlato i Paťovo dobrodružstvo. In web SRo Rádio Litera, 4. 7. 2021  (článek). – Cit.:  Tento týždeň bude plný dobrého čítania na pokračovanie, rozhlasových hier, ale aj fíčrov. Môžete sa tešiť na čítanie z knihy Claude Pujade-Renaudovej Všetko pokojne spí okrem lásky. Tí, ktorí máte radi Franza Kafku, si určite nenechajte ujsť hru vytvorenú na základe jeho korešpondencie, pod názvom Najsrdečnejšie pozdravy, Váš Franz. Hra je úplnou novinkou z roku 2021. A nezabudli sme ani na starú dobrú hru pre mládež pod názvom Paťovo dobrodružstvo. Tí, ktorí máte radi príspevky Eleny Antalovej, si nenechajte ujsť hru Stratená minulosť a Biely svrček. Nebude chýbať cyklus Diktát na Devíne a ďalšia časť z cyklu Brúsenie jazykov. Priaznivci veršov sa môžu tešiť na poéziu P. Thiemanna a P. Macierinskeho. A pripomenieme si aj nedávno zosnulú Libušu Šafránkovú rozprávkou Soľ nad zlato (1982), v ktorej účinkovala. Ponúkneme vám tento príbeh netradične, ako audiofilm v upravenej rozhlasovej podobe. (…)

Ponúkame vám nezvyčajný program, ktorý na Litere nepúšťame často – ide o audiofilm Karola Trnku Soľ nad zlato. Soľný princ, nevrlý kráľ podzemia, Princ Kazimír, prostoreký dvorný šašo, smutný kráľ Pravoslav a samozrejme oddaná Maruška. To je obsadenie filmu Martina Hollého ml., ktorý všetci dôverne poznáme z televíznych obrazoviek. Z vašich prijímačov zaznie ako zvuková stopa s dohraným popisom obrazu. Táto verzia je teda vhodná i pre nevidiacich poslucháčov. (…)

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)