Vraždy v ulici Morgue (2021)

Edgar Allan Poe. Rozhlasová dramatizace první detektivní prózy vysílaná živě. Dramatizace a režie Vít Vencl. Hudba Jakub Rataj. Dramaturg Martin Velíšek. Zvukový mistr Tomáš Pernický, Jitka Špálová. Zvukové efekty Petr Šplíchal. Produkce Dana Reichová. Hudebníci Jiří Lukeš, Roman Zabelov, Josef Hřebík. Kamera David Všetička, David Loch, Josef Tuka. Videorežie Ondřej Manda.

Osoby a obsazení: Dupin (Martin Myšička), Allaine (Zdeněk Piškula), Vidocq (Miroslav Hanuš), Baillyová (Libuše Švormová), Dumas (Hanuš Bor), námořník (Zdeněk Vencl). Průvodní slovo Jan Kovařík.

Natočeno 19. 9. 2021. Premiéra 19. 9. 2021 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.) v cyklu Strašidelné léto na Dvojce a Hra na neděli.

Lit.: Vlčková, Zuzana – rota: Edgar Allan Poe: Vraždy v ulici Morgue. Rozhlasová hra živě. In web ČRo 2 Praha, 19. září 2021 (článek). – Cit.:  Unikátní projekt Dvojky se vrací. Sledujte, jak vzniká horor! Martin Myšička, Zdeněk Piškula, Miroslav Hanuš a Libuše Švormová v hlavních rolích detektivky od mistra hrůzy. (…)

Po roční vynucené pauze se na Dvojku vrátila rozhlasová hra živě. Projekt oživující princip, kterým rozhlas vysílal dramatické kusy na svém začátku. Přímým přenosem živě hrané dramatizace. Tentokrát detektivního hororu Edgara Allena Poea Vraždy v ulici Morgue. (…)

Původní povídku Poe vydal v roce 1841, tj. přesně před 180 lety. Objevuje se v ní hned několik později velmi populárních detektivních motivů: záhada zamčeného pokoje, neschopná policie, geniální detektiv a méně obratný společník, díky kterému mohou i diváci sledovat oslnivé dedukce vedoucí k vyřešení často bizarních záhad.

Díky videopřenosu můžete sledovat, jak se v rozhlase dělá horor. Tajemné zvuky a ruchy, drásavá hudba a samozřejmě i herecké výkony vznikají v legendárním karlínském Studiu A souběžně. Se všemi nedokonalostmi, napětím i jedinečným kouzlem okamžiku. (…)

Lit.: Vlčková, Zuzana – rota: Noc oživlé rozhlasové hry. Strašidelné léto na Dvojce zakončí Edgar Allan Poe. Naživo! Sledujte, jak vzniká horor. In web ČRo 2 Praha, 13. září 2021 (článek). – Cit: Tuto neděli 19. září ve 20:00 před vašimi zraky ožije rozhlasová hra. Projekt rozhlasová hra živě se vrací s detektivním hororem Edgar Allan Poe: Vraždy v ulici Morgue. Buďte u toho.

Loňský způsob zakončení Rozmarného léta zdál se nám poněkud nešťastným. Finální rozhlasovou hru živě totiž kvůli pandemii potkal předčasný pohřeb. Tuto neděli ji ale Český rozhlas Dvojka vzkřísí z mrtvých. Před vašima očima a ušima ožije dramatizace nejslavnější povídky mistra hrůzy a krále detektivek Edgara Allana Poea.

Adrenalinovou disciplínou živě hrané dramatizace, která byla na 70 let téměř zapomenuta a z které dnes vstávají tvůrcům vlasy na hlavě hrůzou, udělá Dvojka tečku za letním vysíláním tajuplných až děsivých her a četeb Strašidelné léto. (…)

V neděli 19. září po 20. hodině ve vysílání rozhlasu anebo v živě streamovaném videu ožije princip, kterým rozhlas vysílal dramatické kusy na svém začátku. Přímým přenosem živě hrané dramatizace. Tentokrát detektivního hororu Edgara Allena Poea Vraždy v ulici Morgue.

Tajemné zvuky a ruchy, drásavá hudba a samozřejmě herecké výkony vznikají v legendárním karlínském Studiu A souběžně. Se všemi nedokonalostmi, napětím i jedinečným kouzlem okamžiku.

„V době, kdy máme dokonalé technické možnosti, jako posluchači zjišťujeme, že toužíme po zvuku, který naopak nese lidskou stopu… Jako bychom se chtěli ujistit, že jsou stále věci, které odolávají naší snaze vytvořit jejich umělé, replikovatelné a neskutečné náhražky,“ napsal režisér Vít Vencl v roce 2017, když se chystal na ztvárnění živě vysílané hry, první po 70 letech.

Tehdy to byl titul Sherlock Holmes ve státních službách. Po velkém úspěchu následovala o rok později adaptace románu Julese Verna Ze Země na Měsíc. I třetí inscenaci Podivný odkaz doktora Jekylla a pana Hyda na motivy románu R. L. Stevensona pro rozhlas napsal a připravil Vít Vencl. Všechny tituly jsou stále dostupné na webu na Dvojky!

(…) Letos si Dvojka pro tento mimořádný projekt vybrala povídku Edgara Allena Poea z roku 1841. Tedy 180 let po vydání. Objevuje se v ní hned několik později velmi populárních detektivních motivů: záhada zamčeného pokoje, neschopná policie, geniální detektiv a méně obratný společník, díky kterému mohou i diváci sledovat oslnivé dedukce vedoucí k vyřešení často bizarních záhad.

Hra slibuje neopakovatelný zážitek, kouzlo starých časů, ale i skvělé obsazení (…).

Lit.: Gondíková, Adéla – Krenková, Lada – rota: Jen abyste se nedívali víc na ruchaře než na nás, směje se před rozhlasovou hrou živě herečka Libuše Švormová. In web ČRo 2 Praha, 15. září 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Tuto neděli 19. září po 20:00 proběhne na Dvojce přímý přenos rozhlasové hry Vraždy v ulici Morgue. V jedné z rolí se představí herečka Libuše Švormová. Jak se připravuje?

Projektem rozhlasové hry živě se Český rozhlas vrací k 70 let zapomenuté tradici. „Ani já rozhlasovou hru živě nikdy nedělala,“ prozrazuje v pořadu Blízká setkání Libuše Švormová. „Kdysi jsem dělala v televizi živě Hříchy pátera Knoxe. A to byl nervák. Takže jsem se toho trošku děsila. Teď to ale zaplaťpánbůh zkoušíme.“

„Ta moje role ale není největší. Je to taková zábavná paní. Mně se ta Poeova povídka strašně líbí, takže to dělám ráda. A do toho tam ty zvukaři dělají všechny ty zvuky… Já se jich ptala: Pánové, to tam budete vidět? No tak aby se lidi nedívali víc na vás než na nás.“ Rozhlasová hra živě se odehraje i s diváky a Dvojka ji bude živě streamovat i ve videu. (…)

Lit.: anonym: SOUTĚŽ: Vyhrajte vstupenky na živé natáčení a vysílání rozhlasové hry Vraždy v ulici Morgue. In web ČRo 2 Praha, 14. září 2021 (článek). – Cit.: Tuto neděli 19. září ve 20:00 před vašima ušima ožije rozhlasová hra Edgar Allan Poe: Vraždy v ulici Morgue. Může ale ožít i před vašima očima. Buďte přímo na natáčení.

V neděli 19. září po 20:00 můžete díky Dvojce opět zažít princip, kterým rozhlas vysílal dramatické kusy na svém začátku před 70 lety. Princip přímého přenosu živě hrané dramatizace. Tentokrát detektivního hororu Edgara Allena Poea Vraždy v ulici Morgue s Martinem Myšičkou a Miroslavem Hanušem v hlavních rolích.

Rozhlasovou hru živě můžete živě také poslouchat. Anebo dokonce sledovat na stránkách dvojka.rozhlas.cz díky živému videostreamu. Máte ale také možnost vyhrát vstupenky a zúčastnit se přímo živého vysílání ze Studia A Českého rozhlasu v Karlíně.

Od pondělí do pátku stačí poslouchat vysílání Dvojky v čase mezi 5:00 a 18:00 a po výzvě moderátora první volající na číslo 22 155 25 25 získá dvě vstupenky. O další vstupenky se pak hraje i na Facebooku Dvojky.

Výherci soutěže účastí vyjadřují souhlas s tím, že je akce zaznamenávána audiovizuální technikou a živě přenášena prostřednictvím kanálů Českého rozhlasu, případně třetích stran, a zároveň u vstupu prokáží splnění jedné z následujících podmínek vstupu:

  • doložit negativní RT-PCR test starý nejvýše 7 dní,
  • doložit negativní RAT antigenní test starý nejvýše 72 hodin (lze doložit i čestným prohlášením o absolvování testu ve škole),
  • doložit prodělání laboratorně potvrzeného onemocnění covidem-19 v době ne delší než  180 dnů přede dnem konání akce,
  • aplikaci očkování proti covidu-19, přičemž od poslední dávky vakcíny (druhé u dvoudávkových vakcín, první u jednodávkových vakcín), musí uplynout nejméně 14 dní.

Všichni přítomní musí mít navíc po celou dobu nasazený respirátor bez výdechového ventilu min. třídy FFP2 (KN95 / N95).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)