Vavříny (1964)

Jaroslav Pipek-Vladimír Rohlena. Úsměvný příběh o tatínku-boxerovi, matce-herečce a dceři-adeptce hereckého povolání. Písně a hra na klavír Ota Petránek. Dramaturgie Jaroslava Strejčková. Režie Ludvík Pompe.

Osoby a obsazení: otec Carba, boxer (Jan Werich), matka Carbová (Jiřina Šejbalová) a dcera Marie (Jana Werichová).

Natočeno červenec 1964. Premiéra 24. 12. 1964 (Praha, 15:20 – 15:50 h.; 29 min). Repríza 5. 2. 2015 (ČRo 3 Vltava, 9:30 h.) v cyklu Kabinet k 110. výročí narození Jana Wericha.

Pozn.: Jediná role Jana Wericha v rozhlasové hře – viz Cyril.

Pozn. 2: Vydáno na CD Jan Werich (ne)známý (2009).

Lit.: anonym: Jaroslav Pipek, Vladimír Rohlena: Vavříny. In web ČRo 3 Vltava, únor 2015 (anotace). – Cit.: V den, kdy si připomeneme 110 let od narození českého herce, dramatika a režiséra Jana Wericha, nabídne Vltava posluchačům skutečnou lahůdku z rozhlasového archivu, svěží rozhlasovou komedii osvědčené autorské dvojice Jana Pipka a Václava Rohleny Vavříny.

Unikátní snímek z roku 1964 zachycuje Jana Wericha v jediné dramatické roli, v níž v rozhlase vystoupil. Když mu režisér Jan Moskalyk v roce 1967 nabídl titulní roli v rozhlasové hře Karola Sidona Cyril, odmítl ji Werich s poukazem na to, že se pro něho nehodí, protože posluchači ho mají spojeného výhradně s komickými rolemi.

Zato role svérázného tatínka, boxera Carby, jehož dcera touží po filmové kariéře, jako by byla šita Werichovi na tělo. S jeho temperamentem se dobře sešly i jeho herecké partnerky v rozhlasovém studiu – Jiřina Šejbalová a dcera Jana.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Humorná „badatelská“ poznámka: “Byla sobota, takové parné odpoledne…“ Natáčení zřejmě tedy probíhalo 18. 7. 1964, kdy podle měření byla na Karlově zaznamenána teplota 31,2 °C… :-)
Viz: https://www.in-pocasi.cz/archiv/archiv.php?historie=1964-07-18&region=14

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)