Paní z moře (1988, 2021)

Mluvené slovo Henrik Ibsen: Paní z mořeHenrik Ibsen. Rozhlasová úprava divadelní hry norského klasika. Přeložil František Fröhlich. Rozhlasová úprava a dramatugie Josef Hlavnička. Hudební improvizace Milan Svoboda. Asistent režie Dana Reichová.  Zvukový mistr Libuše Podlešáková. Natáčecí technik Alena Vejsadová. Režie Hana Kofránková.

Osoby a obsazení: MUDr. Erik Wangel, obvodní lékař (Petr Haničinec), Ellida Wangelová, jeho druhá žena (Jana Hlaváčová), Boleta a Hilda, jeho dcery z prvního manželství (Hana Maciuchová a Veronika Žilková), Arnholm, školní ředitel (Vlastimil Fišar), Lyngstrand (Jiří Ornest), Ballested (Jiří Hálek), cizí člověk a hlas (František Němec).

Natočeno v roce 1988. Premiéra 27. 3. 1989 (Praha, 19:15 – 21:20 h.; 120 min.). Repríza 6. 10. 2012 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h.); 24. 3. 2018 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h.).

Vydala Radiotéka, srpen 2021 (MP3, CR.ES.2021.74). Ukázka k poslechu zde.

Lit.: anonym: Henrik Ibsen: Paní z moře. In web ČRo 3 Vltava, říjen 2012 (článek + ukázka k poslechu). – Cit.: Tajemství spojené s mořskými dálkami, záhadný cizinec, který se nečekaně vrací, síla a moc osudu‚ láska … to jsou motivy, z nichž Henrik Ibsen utkal příběh plný skrytých dramat odehrávajících se v hloubi lidských duší. Ibsenovu slavnou hru Paní z moře vysílá Český rozhlas 3 – Vltava v sobotu 6. října ve 14.00 hodin. V hlavní ženské roli uslyšíte Janu Hlaváčovou.

Svou literární dráhu zahájil Hernik (sic!) Ibsen nejprve jako básník, ale záhy svou pozornost zaměřil také na divadlo. O první drama se jednadvacetiletý mladík pokusil v roce 1849, kdy vydal tragédii Catilina, inspirovanou Shakespearem a Schillerem. Dnes je znám především jako dramatik, během padesáti let napsal celkem 26 divadelních her, ve kterých je patrné široké rozpětí dramatických forem i literárních směrů. Zřetelný předěl dělí autorovy romantické tragédie, od her společensko-kritických, ale ani těmi Ibsenův vývoj nekončí. Od Divoké kachny (1884), která podle dramatikových vlastních slov měla přinést něco nového, charakterizuje jeho hry symbolismus a hlubší ponor do psychologického zázemí postav.

Do tohoto posledního Ibsenova tvůrčího období patří také Paní z moře (1888). Její hlavní hrdinka Elida se sice pohybuje v realistickém společenském prostředí a rodinných vazbách, ale autora mnohem víc zajímají její skryté vášně, nevyřčené touhy a ozvuky skrývané minulosti. Rozhlasovou inscenaci Ibsenova dramatu nastudoval v překladu Františka Fröhlicha v roce 1988 režisérka Hana Kofránková, v hlavních rolích uslyšíte Janu Hlaváčovou, Petra Haničince, Hanu Maciuchovou, Veroniku Žilkovou a další výborné herce.

Lit.: Vaščáková, Tereza: Rozhlasový Rosmersholm – nový přístup k Ibsenovi. In web Panáček v říši mluveného slova, 18. 7. 2023 (diplomová práce).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)