Otčina 1/5 (2016, 2017)

Robert Dennis Harris. Seriál. Berlín 1964. Německo válku neprohrálo a milovaný vůdce slaví 75. narozeniny. Detektiv Xavier March je na stopě nejpřísněji střeženému tajemství Velkoněmecké říše.  Překlad Pavel Bakič. Dramatizace Vít Vencl. Dramaturgie Kateřina Rathouská a Renata Venclová. Režie Aleš Vrzák.

Osoby a obsazení: Xavier March, vyšetřovatel berlínské kriminální policie (Jiří Vyorálek), Max Jaeger, vyšetřovatel berlínské kriminální policie (Jan Vondráček), Krause, dispečer (Miroslav Hanuš), Schreiner (Dan Kranich), Jost, kadet (Vojtěch Hájek), Dr. Eisler, patolog berlínské kriminální policie (Zdeněk Hess), Helga, dispečerka (Dana Reichová), Pili March, syn Xaviera Marche (Matěj Převrátil), Klara, bývalá manželka Xaviera Marche (Dana Černá), Koth (Jan Szymik), Rudi Halder (Halger?), historik, Marchův přítel z války (Martin Myšička), Trinkelová (Daniela Kolářová), asistent na patologii (Matěj Vejdělek), strážný na ostrově (Ladislav Hampl), Martin Luther (Ladislav Frej), Odilo Globus Globocnik, Obergruppenführer SS (Igor Bareš), učitel kadetů (Zdeněk Velen), Fiebes (Ivan Řezáč), Wagner, pyrotechnik (Hanuš Bor), pyrotechnik (Jiří Suchý z Tábora), Lutherová, manželka pohřešovaného Martina Luthera (Lucie Juřičková), Domovnice (Ludmila Molínová), Charlie Maguireová, americká novinářka (Tereza Dočkalová), Henry Nightingale, druhý tajemník na ambasádě USA (Jan Dolanský), Arthur Nebe, ředitel říšské kriminální policie (Jiří Štěpnička), portýr (Jaroslav Kára), Karl Krebs, důstojník gestapa (Marek Holý), služba (Ladislav Železný),  Joseph Bühler (Jiří Hromada), Wilhelm Stuckart (Jan Vlasák), bankovní úřednice (Eva Kodešová), sekretářka u Nebeho (Naděžda Mečířová), Beck, tajemník Nebeho (Libor Vacek), úřednice na letišti (Eva Hacurová), letuška (Anna Kratochvílová), první úředník na letišti (Kajetán Písařovic), druhý úředník na letišti (Petr Mančal), poslíček v hotelu (Jan Battěk), recepční (Marika Procházková), taxikář (Tomáš Hron), ochranka 1 (Kryštof Bartoš), ochranka 2 (Jiří Kocman), policista (Gustav Hašek), Grafová, sekretářka (Hana Seidlová), Zaug, bankéř (Arnošt Goldflam), prodavačka na letišti (Anna Theimerová) a hlášení na letišti (Tomáš Vacek), rozhlas (Naděžda Fořtová), celník (Filip Titlbach), úřednice v kartotéce (Valérie Zawadská), nádražák (Dušan Sitek), policista (Jacob Erftemeijer),  strážný na letišti (Lukáš Sapík), Friedman (Ondřej Volejník), Brecker, hoteliér (Martin Hruška), doktor SS (Aleš Vrzák), recepční (Vít Roleček), pohraničník (Ondřej Bauer) a epilog (Lukáš Hlavica).

Natočeno červen 2016. Premiéra 1. dílu 20. 11. 2016 (ČRo 3 Vltava, 10:30 h.), 2. dílu 27. 11. 2016, 3. dílu 4. 12. 2016, 4. dílu 11. 12. 2016; 5 dílu 18. 12. 2016 (ČRo 3 Vltava, 10:30 h). Repríza 3. – 7. 7. 2017 (ČRo 2 Praha, 16:04 h.); repríza 1. dílu 11. 4. 2021 (ČRo 3 Vltava, 11:00 h.), 2. dílu 18. 4. 2021 (ČRo 3 Vltava, 11:30 h.).

Vydal Radioservis v roce 2017 (1 CD MP3).

O seriálu se hovořilo 13. 11. 2016 v pořadu eRKo.

Fotogalerie

Pozn.: Studentská cena Prix Bohemia 2017. Rozhlasová inscenace získala 3. cenu na festivalu Prix Bohemia Radio 2017.

Audiokniha roku 2017. 1. místo v kategorii Nejlepší audiokniha – dramatizace.

Lit.: anonym: 14.6.2016 – Robert Harris „Otčina“. In web Valérie Zawadská, červen 2016 (zpráva). – Cit.: V úterý 14. června bude Valérie spolupracovat na natáčení 4. části románu Roberta Harrise „Otčina“ pro Český rozhlas. Překlad: Pavel Bakič, dramatizace: Vít Vencl, režie: Aleš Vrzák.
Lit.: Matůšová, Sára – Tomeš, Michal: Fantasy, živě vysílaná rozhlasová hra i debata nad šovinismem. Kategorie Drama letos přinesla rozmanitost žánrů i témat. In web ČRo Prix Bohemia Radio, 23. 3. 2017 (článek). – Cit.: Třetí festivalový den Prix Bohemia Radio znamenal poslední celodenní poslech v divadelním sále v Uměleckém centru Univerzity Palackého. Poslouchalo se 5 finálních rozhlasových dramat odvysílaných za uplynulý rok v Českém rozhlase, které z 18 soutěžních příspěvků vybrala mezinárodní porota. Ta hned po prvním díle uvedla, že její výběr ovlivnila i snaha obsáhnout mezi finalisty co největší rozmanitost žánrů. (…)

Kontrastem tak bylo následující tradičně uchopené zpracování rozhlasového seriálu Otčina Aleše Vrzáka. Soutěžním příspěvkem byl první díl této série, v němž porota opět vyzdvihla práci se zvukem, tentokrát však především při změně exteriérového a interiérového prostředí. Z hlediska zvuku byla pochválena rovněž přirozenost, věrohodnost a způsobu střihů. Porotu bavila také atmosféra a zvolený hudební podkres. (…)

Vítěz kategorie Drama bude stejně jako vítězové ostatních kategorií vyhlášen na galavečeru v Arcibiskupském paláci dnes večer. Také v kategorii Dramatu však došlo na konci dne k vyhlášení vítěze Ceny studentů. Studentská porota se shodla s finálním výběrem hlavní poroty a vítěze zvolila mezi jimi vybranými pěti finalisty. Stala se jím Otčina Aleše Vrzáka. „Jsem za vítězství rozhodně rád, konkurence byla silná, takže je to pro mě příjemný pocit,“ uvedl Aleš Vrzák v rozhovoru po předání studentské ceny.

Lit.: anonym: Robert Harris: Otčina. Německo válku neprohrálo a milovaný vůdce slaví 75. narozeniny. In web ČRo 3 Vltava, listopad 2016 (článek). – Cit.: Berlín na jaře 1964. Xavier March je detektiv, jakých už jsme poznali desítky, jeden z těch, kteří to přehánějí s pitím i s prací, kteří špatně spí a po rozvodu žijí už léta sami. Jeden podstatný rozdíl by tu ale byl: March se pyšní titulem Sturmbannführera SS, nacistické Německo ovládá celou Evropu a tajemství, kterému je vyšetřovatel na stopě, by mohlo ošklivě zkalit oslavu vůdcových pětasedmdesátin. (…)

Robert Harris se ve svém románu „Otčina“ pokusil domyslet situaci, jaká by nastala v Evropě v případě opačného výsledku 2. světové války. Jeho fiktivní Velkoněmecká říše sahá od Atlantiku po Ural, Československo, Polsko, Rusko neexistují. Ostatní evropské státy jsou spojeny do Evropského společenství ovládaného Německem a to včetně Velké Británie, které vládne Edward VIII. Po boku s Wallis Simpsonovou.

Svět je rozdělen na dva tábory, nacistickou Evropu a zbytek svobodného světa v čele se Spojenými státy, které se drží v šachu svými jadernými zbraněmi. Ale po dlouhém období studené války k sobě oba tábory hledají cestu, Berlín připravuje návštěvu amerického prezidenta, od které si obě strany hodně slibují.

Oslavy Hitlerových narozenin nesmí nic narušit. Proto je celý policejní aparát, včetně vyšetřovatele Sturmbannführera SS Xaviera Marche, na nohou. Tělo utopence, které se jednoho rána objeví na břehu Havelského jezera, má být jen dalším rutinním případem. Jenže Xavier March, není z těch detektivů, kteří by případ opustili, dokud neobjeví pravdu. A to ani v případě, kdy pravdou je nejpřísněji střežené tajemství Třetí říše, které zatím každého, kdo s ním přišel do styku, stálo život.

Představa vítězství Německa ve 2. světové válce přitahovala autory i před Harrisem, mezi prvními Philipa K. Dicka v románu Muž z vysokého zámku (The Man in the High Castle) z roku 1962, kde jsou Spojené státy rozdělené mezi Německo a Japonsko, nebo Frederica Mullallyho v románu Hitler vyhrál (Hitler Has Won), který vyšel v roce 1975, ale žádný v sobě nespojil alternativní historii s politickým thrillerem a noirovým detektivním příběhem tak úspěšně jako Robert Harris. Otčina (Fatherland) je jeho prvním a nejznámějším románem. Prodalo se ho víc než šest milionů výtisků po celém světě a stal se jedním z nejčtenějších románů tzv. alternativní historie.

Robert Harris (nar. 1957 v Anglii) se k psaní beletrie dostal od své původní novinářské profese přes literaturu faktu. Na svém kontě má knihy o chemické válce, labouristickém vůdci Nielu Kinnockovi a zejména o skandálu s vydáním falešných Hitlerových deníků Obchod s Hitlerem (Selling Hitler, 1986). Možná, že právě práce na této knize a zájem, který hitlerovská říše stále vzbuzuje, přivedly Harrise na námět románu Otčina.

Po pět nedělních dopolední na Českém rozhlase Vltava budete moci spolu s Xavierem Marchem rozplétat případ, ve kterém znepokojivou rychlostí přibývají mrtvoly bývalých vysokých nacistických funkcionářů. Má pravdu gestapo, když tvrdí, že staré Hitlerovy spolubojovníky z NSDAP dostihly jen důsledky jejich černých obchodů s kradenými uměleckými předměty? Nebo je za vším snaha za každou cenu umlčet svědky, kteří by mohli ohrozit sbližování se Spojenými státy a nakonec i celou další budoucnost Velkoněmecké říše?

Lit.: anonym: Poslouchejte nový seriál Otčina a soutěžte o ceny! In web ČRo 3 Vltava, listopad 2016 (článek+ fotogalerie). – Cit.: K premiéře rozhlasového seriálu Otčina podle knihy Roberta Harrise pořádá Český rozhlas Vltava posluchačskou soutěž. Od neděle 20. listopadu do neděle 18. prosince, vždy po skončení příslušného dílu seriálu, vám ve vltavském vysílání položíme jednu otázku a nabídneme tři možné odpovědi. Otázky najdete zpětně také na našem webu. Po posledním díle bude položena také otázka zaměřená na odhad skutečnosti související s vysíláním Českého rozhlasu.

Premiéru pětidílného seriálu podle britského bestselleru s Jiřím Vyorálkem v hlavní roli poslouchejte každou neděli vždy v 10:30 hod. První díl vysíláme 20. listopadu 2016.

Odpovědi na všech šest otázek najednou musí soutěžící poslat mailem na adresu otcina@rozhlas.cz do 19. prosince 2016 do 23:59:59 hodin. Výhercem hlavní ceny se stává soutěžící, který v daném termínu pošle správné odpovědi na pět vědomostních otázek a jehož odhad v odpovědi na šestou otázku bude nejpřesnější.

Výherce získá ručně vyráběné reproduktory značky Xavian, soutěžící, kteří se umístí na druhém až čtvrtém místě, obdrží dárkové balíčky z nakladatelství Radioservis a Kniha Zlín.

Výsledky soutěže společně se jmény výherců a správnými odpověďmi budou zveřejněny ve vysílání Českého rozhlasu Vltava v úterý 20. prosince 2016 v pořadu Mozaika mezi 16.00-17.00 a na webu vltava.rozhlas.cz.

Lit.: anonym: Robert Harris: Otčina. Vaterland nade vše, detektiva Marche ale pátrání zavede do Švýcarska. In web ČRo 3 Vltava, prosinec 2016 (článek). – Cit.:   Berlín na jaře 1964. Xavier March je detektiv, jakých už jsme poznali desítky, jeden z těch, kteří to přehánějí s pitím i s prací, kteří špatně spí a po rozvodu žijí už léta sami. Jeden podstatný rozdíl by tu ale byl: March se pyšní titulem Sturmbannführera SS, nacistické Německo ovládá celou Evropu a tajemství, kterému je vyšetřovatel na stopě, by mohlo ošklivě zkalit oslavu vůdcových pětasedmdesátin.

K premiéře rozhlasového seriálu Otčina podle knihy Roberta Harrise pořádá Český rozhlas Vltava posluchačskou soutěž. Od neděle 20. listopadu do neděle 18. prosince, vždy po skončení příslušného dílu seriálu, vám ve vltavském vysílání položíme jednu otázku a nabídneme tři možné odpovědi. Otázky najdete zpětně také na našem webu. Po posledním díle bude položena také otázka zaměřená na odhad skutečnosti související s vysíláním Českého rozhlasu.

Odpovědi na všech šest otázek najednou musí soutěžící poslat mailem na adresu otcina@rozhlas.cz do 19. prosince 2016 do 23:59:59 hodin. Výhercem hlavní ceny se stává soutěžící, který v daném termínu pošle správné odpovědi na pět vědomostních otázek a jehož odhad v odpovědi na šestou otázku bude nejpřesnější.

Robert Harris se ve svém románu „Otčina“ pokusil domyslet situaci, jaká by nastala v Evropě v případě opačného výsledku 2. světové války. Jeho fiktivní Velkoněmecká říše sahá od Atlantiku po Ural, Československo, Polsko, Rusko neexistují. Ostatní evropské státy jsou spojeny do Evropského společenství ovládaného Německem a to včetně Velké Británie, které vládne Edward VIII. Po boku s Wallis Simpsonovou.

Svět je rozdělen na dva tábory, nacistickou Evropu a zbytek svobodného světa v čele se Spojenými státy, které se drží v šachu svými jadernými zbraněmi. Ale po dlouhém období studené války k sobě oba tábory hledají cestu, Berlín připravuje návštěvu amerického prezidenta, od které si obě strany hodně slibují.

Oslavy Hitlerových narozenin nesmí nic narušit. Proto je celý policejní aparát, včetně vyšetřovatele Sturmbannführera SS Xaviera Marche, na nohou. Tělo utopence, které se jednoho rána objeví na břehu Havelského jezera, má být jen dalším rutinním případem. Jenže Xavier March, není z těch detektivů, kteří by případ opustili, dokud neobjeví pravdu. A to ani v případě, kdy pravdou je nejpřísněji střežené tajemství Třetí říše, které zatím každého, kdo s ním přišel do styku, stálo život.

Představa vítězství Německa ve 2. světové válce přitahovala autory i před Harrisem, mezi prvními Philipa K. Dicka v románu Muž z vysokého zámku (The Man in the High Castle) z roku 1962, kde jsou Spojené státy rozdělené mezi Německo a Japonsko, nebo Frederica Mullallyho v románu Hitler vyhrál (Hitler Has Won), který vyšel v roce 1975, ale žádný v sobě nespojil alternativní historii s politickým thrillerem a noirovým detektivním příběhem tak úspěšně jako Robert Harris. Otčina (Fatherland) je jeho prvním a nejznámějším románem. Prodalo se ho víc než šest milionů výtisků po celém světě a stal se jedním z nejčtenějších románů tzv. alternativní historie.

Robert Harris (nar. 1957 v Anglii) se k psaní beletrie dostal od své původní novinářské profese přes literaturu faktu. Na svém kontě má knihy o chemické válce, labouristickém vůdci Nielu Kinnockovi a zejména o skandálu s vydáním falešných Hitlerových deníků Obchod s Hitlerem (Selling Hitler, 1986). Možná, že právě práce na této knize a zájem, který hitlerovská říše stále vzbuzuje, přivedly Harrise na námět románu Otčina.

Po pět nedělních dopolední na Českém rozhlase Vltava budete moci spolu s Xavierem Marchem rozplétat případ, ve kterém znepokojivou rychlostí přibývají mrtvoly bývalých vysokých nacistických funkcionářů. Má pravdu gestapo, když tvrdí, že staré Hitlerovy spolubojovníky z NSDAP dostihly jen důsledky jejich černých obchodů s kradenými uměleckými předměty? Nebo je za vším snaha za každou cenu umlčet svědky, kteří by mohli ohrozit sbližování se Spojenými státy a nakonec i celou další budoucnost Velkoněmecké říše?

Soutěžní otázka č. 1:
V prvním díle seriálu vezme Xavier March svého syna na projížďku po novém Berlíně, který pro Hitlera navrhl a v Harrisově historické vizi také vystavěl architekt Albert Speer. Která ze staveb, na níž se skutečně podílel Albert Speer, dosud slouží svému původnímu účelu:
A) Olympijský stadión
B) Braniborská brána
C) Berlínská filharmonie

Soutěžní otázka č. 2
V průběhu vyšetřování narazí detektiv March na zvláštní oblibu, které se u podezřelých těší bonboniéra, která po otevření hraje melodii z Hitlerovy oblíbené operety Veselá vdova. Napište, kdo byli autory hudby a libreta tohoto hudebního díla, které mělo svou premiéru v roce 1905 v Divadle na Vídeňce:
A) Emmerich Kálmán, Leo Stein a Béla Jenbach
B) Oskar Nedbal, Leo Stein a Julius Wilhelm
C) Franz Lehár, Victor Léon a Leo Stein

Soutěžní otázka č. 3
Adolf Hitler je v Otčině Roberta Harrise i v roce 1964 vůdcem svého národa a říšským kancléřem. Právě slaví 75. narozeniny. Kdo byl ve skutečnosti v roce 1964 kancléřem Spolkové republiky Německo?
A) Konrad Adenauer
B) Ludwig Erhard
C) Willy Brandt

Lit.: Kamberský, Jakub: Uvěřitelný příběh z nereálné doby. In web Naposlech.cz, 29. 5. 2017 (recenze). – Cit.: Představte si: Německo neprohrálo 2. světovou válku, Říše expanduje, a v roce 1964 se připravuje na oslavy pětasedmdesátin Adolfa Hitlera a návštěvu amerického prezidenta. Tehdy ovšem začnou mizet vysocí činitelé. Jaké tajemství Velkoněmecké říše zločiny skrývají?

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)