Divadélko Silver uvádí… 1/12 (2007)

Jiří Kratochvil. Cyklus 12 mikroher připravený speciálně pro pořad Zelný rynk. Cílem těchto mikroher je glosovat s fejetonistickou lehkostí naši současnost. Dramaturgie Alena Blažejovská. Režie Eva Řehořová a Radim Nejedlý.

Účinkují Petr Váša, Erik Pardus, Dita Kaplanová, Zdeněk Junák, Tomáš Sagher, Radka Přibyslavská, Zdeněk Bureš a další.

Natočeno 2007. Premiéra leden – prosinec 2007 v rámci pořadu Zelný rynk (ČRo Brno, 17:00 – 18:00 h.; 1 díl cca 10 min.).

Obsah: 1. Česko hledá Superzmar – 2. Bachratá barokní skříň – 3. Vejce čili vejce – 4. Telecí porážka – 5. Ruská ruleta /První, druhý a třetí/ – 6. Hemi a Marlén – 7.  Čekárna aneb Dámská jízda – 8. Noci vlkodlaků – 9. Zlatý déšť – 10. Dálnice aneb Pánská jízda – 11. Zelný rynk – 12. Vánoční sirota.

Pozn.: Závěrečnou, prosincovou Vánoční sirotu tak o tři roky později natočil v brněnském studiu režisér Radim Nejedlý jako povídku v interpretaci Vladimíra Hausera.

Pozn.: Desetiminutové mikrohry jsou, domnívám se, ideálním rozhlasovým útvarem, takže mi přišlo líto, že ho Český rozhlas nevyužívá – což je taky jedna z motivací, proč to chci zkusit: upozornit na tento útvar. Inspirace je ale mimorozhlasová: pásmo miniscének polského básníka Konstantyho Ildefonse Galczyńského Divadlo Zelená husa, u nás kdysi dávno publikované v časopise Květen. Galczyńský tak v mikroscénkách glosoval politické dění. Já však – vzhledem k tomu, že politických komentářů je u nás až přemíra, a dokonce mají už svou divadelní podobu – bych se věnoval glosám nepolitickým, nanejvýš občanským a prostě společenským, tedy jakési teatralizované fejetony. A nazval bych to Divadélko Silver uvádí. Silver je narážka na Stevensonův Ostrov pokladů (jednonohý pirát Silver), tedy groteska s pohádkovým nádechem, čímž už jsem blízko dalšímu inspiračnímu zdroji. Galczyńský se formálně inspiroval tzv. šopkou, tedy původně polskou lidovou loutkovou hrou. Mám podobný záměr: tudíž cosi mezi teatralizovaným fejetonem a tradiční českou loutkovou hrou, třeba tak, jak ji parodoval Jaroslav Hašek – nemíním totiž ve svých mikrohrách producírovat živé lidské typy, ale jen loutkovité figurky. A další inspirační zdroje: dada, Cimrmani, ale i drobné mystifikační dramatické útvary z někdejšího brněnského pořadu Na shledanou v sobotu.  (Jiří Kratochvil)

Lit.: ČTK: Spisovatel Kratochvil představí dvanáct nových rozhlasových her. In web Novinky.cz, 5. 1. 2007 (zpráva). – Cit.: Brněnský spisovatel Jiří Kratochvil představí na vlnách Českého rozhlasu dvanáct nových krátkých rozhlasových her. Cyklus nazvaný Divadélko Silver bude Český rozhlas Brno uvádět v magazínu Zelný rynk každou první sobotu v měsíci, v pondělní časně ranní repríze se Kratochvilovy nové tvorby dočkají i posluchači stanice Praha.

„Desetiminutové mikrohry jsou, domnívám se, ideálním rozhlasovým útvarem. Je to rozsah uplatnitelný i v nejrůznějších ‚prolukách‘, takže mi přišlo líto, že ho Český rozhlas nevyužívá, což je taky jedna z motivací, proč to chci zkusit. Rád bych na tento útvar upozornil,“ řekl Kratochvil.

V textech chce glosovat současnost, čemuž nasvědčuje i název první hry: Konkurz na SuperZmar. Ve většině mikroher účinkuje básník, performer a muzikant Petr Váša. Kratochvil (1940) patří k nejvýznamnějším prozaikům v současné české literatuře. Proslulost získaly například Medvědí román, Siamský příběh, Noční tango, Avion nebo Nesmrtelný příběh, ale věnoval se i povídkám, fejetonům a rozhlasové tvorbě.

Lit.: Kratochvil, Jiří: Biograficko-bibliografická poznámka u textů J. Kratochvila Jablko (s. 15-16) a Divadélko Silver uvádí Vejce čili vejce. In Pandora 15/2007, prosinec, s. 17 – 20. (článek).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)