Kniha zvláštních nových věcí 1/4 (2022)

Michel Faber. Příběh o víře a poutech mezi dvěma lidmi, které od sebe dělí mnoho světelných let. Přeložil Viktor Janiš. Dramatizace Matěj Samec. Hudba Matouš Hejl. Dramaturgie Lenka Veverková. Režie Petr Mančal.

Osoby a obsazení: Peter (Ondřej Brousek), Bea (Magdaléna Borová), Graingerová (Helena Dvořáková), Floresová (Jana Stryková), Tartaglione (Lukáš Hlavica), taxikář (Václav Neužil II.), BG (Vasil Fridrich), Tuska (Justin Svoboda), Severin (Hanuš Bor), Stanko (Kajetán Písařovic), komisař USIC 1 (Marek Holý), komisař USIC 2 (Tomáš Pavelka), doktor Austin (Kamil Halbich),  Werner (Petr Lněnička),  komisařka USIC 1 (Ivana Machalová), komisařka USIC 2 (Annette Nesvadbová), USIC planeta (Aleš Procházka), USIC planeta (Eva Hacurová), milovnice Ježíše 1 (Ivana Uhlířová), milovnice Ježíše 2 (Klára Oltová), milovnice Ježíše 3 (Marcela Nohýnková), milovnice Ježíše 5 (Anežka Šťastná), milovnice Ježíše – hlas (Eva Kodešová), milovnice Ježíše – hlas (Tereza Vilišová), hlas rádio (Jan Bumba) a hlas rádio 2 (Lenka Novotná) a PAL (Petr Mančal).

Natočeno 2022. Premiéra 1. dílu 18. 9. 2022 (ČRo 3 Vltava, 11:00 h.) v cyklu Radioseriál.

Lit.: Hnilička, Přemysl: Kultura/Mix {Ke Knize zvláštních nových věcí}. In Respekt 43/2022 (recenze).

Lit.: Jančíková, Šárka – Fleyberková, Klára: Vyprávění o ztrátě a zázraku lidského těla. Román Michela Fabera Kniha zvláštních nových věcí se rozezní jako čtyřdílná rozhlasová dramatizace. In web ČRo 3 Vltava, 16. září 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Jak velké odloučení snese silný láskyplný vztah? Nakolik je možná komunikace mezi lidmi, kteří žijí každý doslova v jiném světě? A v co potřebujeme věřit? Na tyto i další otázky se snaží najít odpověď román Kniha zvláštních nových věcí spisovatele Michela Fabera, jejíž rozhlasovou dramatizaci uslyšíte na Vltavě od neděle 18. září. (…)

Kniha zvláštních nových věcí ‒ tak říkají domorodci na planetě Oáza pozemské Bibli. Aby bylo možné jejich svět osídlit i lidmi, chtějí se s nimi Pozemšťané sblížit prostřednictvím misionáře. Tak začíná misijní cesta kněze Petera, který na Zemi musí zanechat milovanou manželku Beu. A tak začíná i rozhlasová hra podle románu Michela Fabera. Co ale k příběhu po jeho českém vydání uvedl sám autor?

„U Knihy zvláštních nových věcí mi nezáleží na tom, jestli ji lidi považují za sci-fi, chtěl jsem zkrátka napsat román o muži a ženě, které rozděluje obrovská vzdálenost. A ta vzdálenost se mi tak zvětšovala, až se z toho stala jiná planeta. Každý z nás neodvratně směřuje k záhubě, protože nežijeme navěky. A nejenom my sami zemřeme, zemřou i ti, které milujeme. S tím není jednoduché se vyrovnat a moje kniha právě nahlíží různé způsoby, kterými se o to lidé pokoušejí. Podstatné to pro mě začalo být, když moje žena onemocněla rakovinou a věděli jsme, že možná zemře, než to dopíšu. To mě přimělo se mnohem více zamýšlet nad otázkou, jestli se ještě někdy někde potkáme, nebo zda je to definitivní konec. A s tím se svým způsobem vypořádá můj román,“ uvedl o své próze autor Michel Faber. (…)

Lit.: Hnilička, Přemysl: Audio týdne. In Respekt 43/2022 (recenze). – Cit.:  Český rozhlas Vltava připravil premiéru čtyřdílné dramatizace románu Michela Fabera Kniha zvláštních nových věcí (…)

Příběh popisuje vztah misionáře Petra a jeho manželky Bey, mezi něž se položí vzdálenost doslova meziplanetární. Zatímco Petr na planetě Oázanů šíří slovo Boží, Bea mu posílá stále zoufalejší vzkazy, které souvisejí s demonstracemi a ničivými katastrofami na Zemi, jež v projevech zaznívají ve změti okolních zvuků. Zkušený rozhlasový režisér Petr Mančal obsadil do hlavní role herce a hudebníka Ondřeje Brouska. Jeho kazatel je vnímavý i povrchní, plný chuti zvěstovat víru bližním, ale nevnímající postupnou ztrátu víry své ženy. Zaujme také výkon Heleny Dvořákové: zpočátku je až vojensky komisní a odtažitá, v závěru však plně propuká její zoufalý cit k Petrovi.

Kromě hereckého obsazení musel Mančal vyřešit otázku řečového projevu Oázanů. Ve spolupráci se zvukovým mistrem Dominikem Budilem se vydal náročnou cestou. Z hereckého projevu představitelů mimozemské civilizace ručně vystříhali konkrétní souhlásky, aby jejich repliky zůstaly srozumitelné, ale ne lidské. Kromě toho se projevují zneklidňujícím šepotem a dalšími zvuky, jimiž je prosycen zvukový plán celého seriálu. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)