Glosa týždňa – Zrkadlo v zrkadle (2022)

Daniel Pastirčák. Glosa.

Natočeno 2022. Premiéra 11. 6. 2022 (SRo Rádio Devín, 8:40 h.). Repríza 15. 6. 2022 (SRo Rádio Devín, 7:40 h.) v pořadu Ranné ladenie.

Lit.: Pastirčák, Daniel: Glosa týždňa Daniela Pastirčáka: Zrkadlo v zrkadle. Reflexia a kritika. In web SRo Rádio Devín, 8. 6. 2022 (článek). – Cit.:  Pár rokov po zamatovej revolúcii som ten chrám navštívil. Mnísi nám na dvore ukazovali zvyšky potrubia, čo pred časom vypĺňalo celý chrámový interiér. Videl som to vo filme Tengiza Abuladzeho Pokánie, no myslel som si, že ide o fikciu. Onen pravoslávny chrám v Batumi však naozaj roky slúžil ako chemické laboratórium. Abuladzeho Pokánie je temnou alegóriou na démonickosť totalitných režimov. Miestny diktátor Varlam Aravidze sa podobá na Musolíniho, fúzy ma ako Hitler, hovorí a koná ako Stalin. Ústredným symbolom vzdoru proti totalite vo filme je chrám. „Na čo je taká ulica, čo nevedie k chrámu?“ pýta sa starenka v závere filmu. Zvláštny pocit, pozerať si ten film dnes. V Rusku sa deje pravý opak. Mýtotvorným štetcom znova prekresľuje históriu, stalinizmus považuje za vrchol svojich dejín. Pravoslávna cirkev mu pri tom slúži ako nástroj obnovenia totality. Keď Pusy Riots v roku 2018 vtrhli do Moskovského chrámu a zaspievali punkovú modlitbu: Bohorodička vyžeň Putina, vyvolalo to vlnu pohoršenia. Dnes sa ich čin javí ako prorocký.

Matka s dcérou sa brodia rozbahneným výkladiskom. Na kmeňoch stromov dovezených z trestaneckého tábora hľadajú odkaz od odvlečeného manžela. Táto scéna je azda z celého filmu najsilnejšia. Hlbokú emóciu jej dodáva podivná pomalá hudba – smutná, pokojná, no plná zvláštnej nádeje. Čosi podobné som dovtedy nepočul. Silencio od Arvo Pärta. Hudbu tohto estónskeho skladateľa som odvtedy neprestal počúvať. Pärtov jedinečný štýl sa zrodil v období osobnej krízy. Stretnutie s pravoslávnou spiritualitou mu vtedy otvorilo nepoznané perspektívy vnímania. Teoretici hudby jeho nový hudobný jazyk nazvali tintanabuli. Pärtova nová tvorba sa pochopiteľne stretla s nevôľou strážcov sovietskej oficiálnej kultúry. Napokon bol nútený zo Sovietskeho zväzu emigrovať. V jednom z dokumentárnych filmov vidíme Pärta ako kráča lesom. O svojej hudbe rozpráva jazykom mystickej poézie: Keď je kvalita vysoká, presahuje limity formy. Vždy je tu začiatok a vždy je tu koniec. Ja sám som začiatok i koniec. To je kvalita. Zastaví sa. Vidíme iba jeho siluetu zozadu obkreslenú svetlom. Odmlčí sa, akoby hľadal vhodné slová: Nie každý môže povedať ja som začiatok i koniec, pokračuje: Ježiš hovorí Ja som začiatok i koniec – Alfa i Omega. Keď budeme premýšľať iba o forme, nikdy nevstúpime do večného života. Je to ako strach zo smrti, alebo ako brána. Ak neprejdeš bránou, nevojdeš. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)