Osobné spomienky na Janu z Arcu 1/5 (Osobní vzpomínky na Johanku z Arku, 2002)

Mark Twain. Pětidílná četba na pokračování (Personal Recollections of Joan of Arc, 1896). Překlad Katarína Steskálová. Výběr, sestava Jana Hevešiová. Hudební spolupráce Katarína Cútová. Redakce Zuzana Belková. Režie Róbert Horňák.

Účinkuje Karol Machata.

Natočil Slovenský rozhlas Bratislava v roce 2002 (5 x 30min.).

Pozn.: Varianta názvu Osobné spomienky na Jeanne z Arcu.

Mark Twain (vlastním jménem Samuel Langhorne Clemens) uvedl, že byl vždy fascinován postavou Jany z Arku a pro napsání této knihy potřeboval dvanáct let příprav a dva roky na samotné psaní. Kniha vycházela pod pseudonymem na pokračování v Harper’s Magazinu od roku 1895.Toto Twainovo dílo je zcela odlišné od jeho dalších prací. Je to dílo zralého umělce s hlubokou vnitřní zainteresovaností k tématu. Sám autor jí považoval za svou nejlepší knihu.

Fiktivní příběh, prolínající se s historickými fakty, vypráví Louis de Conte, páže a tajemník Jany z Arku, zvané Panna Orleánská. Provází nás všemi etapami jejího života, počínaje dětstvím ve vesnici Domrémy-la-Pucelle, jejím vítězstvím v čele armády nad Angličany, jejím zajetím , obviněním a odsouzením pro čarodějnictví a kacířství v předem rozhodnutém procesu v roce 1431 a upálením ve věku 19 let na rouenském náměstíčku Vieux Marché. (anotace)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)