Skončí Jeremy Corbyn s antisemitismem? (2018)

Jan Jůn. Komentář.

Natočeno 2018. Premiéra 31. 8. 2018 v rámci cyklu Názory a argumenty (ČRo Plus).

Lit.: Jůn, Jan: Jan Jůn: Skončí Jeremy Corbyn s antisemitismem? In web ČRo Plus, 31. srpen 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Je to pro některé pozorovatele možná těžko pochopitelné. Při gradujících sporech o brexit a po téměř brexitářském výletu premiérky do Afriky je najednou hlavním tématem britských zpráv a komentářů něco zcela jiného.

Jde o déletrvající skandální neochotu vůdce labouristické strany Jeremyho Corbyna omluvit se rozhodně za antisemitské výroky a uznat mezinárodní definici antisemitismu. Nemluvě už o jeho dřívějším pózování s teroristy palestinského Hamásu a jejich spojenci, které vyšlo v posledních týdnech najevo.

Není ani divu, že mnozí členové a poslanci jeho strany, takto tradičně a proklamačně protirasisticky a antidiskriminačně zaměřené, už toho mají dost a po té mládeži, která ještě před nedávnem na hudebním festivalu obdivně skandovala „ho, hooo, Jeremy Corbyn,“ není najednou ani potuchy.

Nejnověji způsobil ve čtvrtek opravdový otřes jeden z nejznámějších labouristických poslanců-veteránů Frank Field prohlášením, že „strana je nyní považována za rasistickou“ a odchodem z řad poslanců strany k nezávislým.

Posledním stéblem na vážkách rozhodování prý pro něj bylo prohlášení známého filozofa a bývalého hlavního rabína Britského společenství národů lorda Sackse, přirovnávajícího Corbyna k nechvalně známému Enochu Powellovi a jeho výroku o „potocích krve“.

Anglická ironie?

Frank Field dále dodal, že Corbyn změnil stranu na „baštu antisemitismu britské politiky“ a varoval, že by také mohl rezignovat z parlamentu.

Druhým důvodem Fieldovy rezignace je prý jeho přesvědčení, že strana se pod Corbynovým vedením mění na stranu nenávistného pronásledování oponentů v souvislosti s ultralevicovými pokusy trockistů skupiny Monument o její ovládnutí. A jak známo, ultralevičáci jsou antisemitismem stejně posedlí jako jejich ultrapravicoví kvazispojenci.

Výmluvné je, že Corbyn v reakci na Fieldovu rezignaci mu jen stroze a zjevně uraženě poděkoval za poslancování – dodejme od roku 1979 a s 58 procenty voličů volebního obvodu – a nechal sekretariát hlásat, že důvodem jsou prý Fieldovy problémy v základní organizaci.

S tím kontrastovalo prohlášení Corbynova (také voleného) zástupce Toma Watsona, který se přes infiltraci strany trockisty a pokusy o odvolávání umírněných poslanců nechal slyšet, že odchodu Fielda „hluboce lituje“, neboť je „velkou ztrátou pro stranu a hlasitým výkřikem, aby se probudila“ a že si nemůže dovolit ztrácet tak vážené členy.

Ke Corbynovu postoji a rádobyomluvnému výroku, že „sionisté“ nerozumějí anglické ironii, lze jen připomenout slova z otevřeného dopisu synovce bývalého „lovce nacistů“ Wiesenthala, Šimona Samuelse v deníku Jerusalem Post, že Corbynův postoj obdivují extrémisté, včetně amerického Ku Klux Klanu a že britští Židé jej považují za „existenční hrozbu“.

„Nejste Hitler, ale je možné argumentovat, že takto hitlerismus začal,“ píše Samuels a vyzývá jej k rezignaci. Dodejme, že určitě marně a ke škodě labouristů.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)