Téma: Zrcadlo a zrcadlení 1/5 (2019)

Zdeněk Kalista (1), Jaromír Zemina (2), Dana Podracká (3), Jozef Hejzlar (4) a Taťána Petříčková (5). Z knihy Tvář baroka vybral a pořad připravil Petr Veselý. Dramaturgie Alena Blažejovská. Režie Radim Nejedlý.

Účinkují Vladimír Krátký (1, 2, 4), Mariana Chmelařová (3) a Jana Štvrtecká (5).

Nastudovalo Brno v roce 2019. Premiéra 11. – 15. 3. 2019 (ČRo 3 Vltava, 9:10 h) v cyklu Esej.

Obsah: 1. Zdeněk Kalista: Intermezzo – fenomén zrcadla v barokním kostele. – 2. Jaromír Zemina: Velázquez – Dvorní dámy aneb o vznešenosti malby – 3. Dana Podracká: Zrkadlo – 4. Jozef Hejzlar: Prázdno, které zrcadlí plnost – 5. Taťána Petříčková: Magie zrcadla.

Lit.: Veselý, Petr: Zrcadlo a zrcadlení. In web ČRo 3 Vltava, 11. březen 2019 (článek). – Cit.: Cyklus úvah dvou autorek a tří autorů, které se prostřednictvím vybraných výtvarných děl, ale i v obecnějším filozofickém a společenském smyslu vztahují k fenoménu zrcadla a zrcadlení v dějinách. Vybral a pro vysílání v programové řadě Esej připravil malíř, výtvarný pedagog a básník Petr Veselý. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Úvaha básníka, překladatele, historika a kritika Zdeňka Kalisty Intermezzo – fenomén zrcadla v barokním kostele je výběrem z textů, publikovaných v knize Tvář baroka, která vyšla poprvé v Mnichově v roce 1982, v domácím prostředí potom až v roce 1992 v Praze. Její autor, básník a překladatel, historik a literární kritik Zdeněk Kalista se narodil v roce 1900 v Benátkách nad Jizerou a zemřel 17. června 1982 v Praze. Významu zrcadla a zrcadlení v barokním myšlení se věnuje zejména v části Intermezzo. Jeho úvaha je inspirována barokním interiérem kostela ze 17. století, na který narazil v uličkách italského města Bologna. Celé stěny jeho hlavní lodi byly pokryty velikými zrcadly, která vytvářela jedinou obrovskou zrcadlovou plochu. Interiér jej provokoval svou bezostyšnou mondénností a světáctvím. Další úvahy však přinesly hlubší vhled – a jakoby vstup do prostoru, který nemá konce… Čte Vladimír Krátký.

Esej malíře a historika umění Jaromíra Zeminy Velázquez – Dvorní dámy aneb o vznešenosti malby pochází z knížky Velázquez – esej o vznešenosti malby, vydané v roce 1998. Čte Vladimír Krátký.

Text slovenské básnířky, esejistky a překladatelky Dany Podracké Zrkadlo byl uveřejněn v její knize Hystéria siberiana v roce 2009. Čte Mariana Chmelařová.

Esej historika umění, sinologa, překladatele a publicisty Josefa Hejzlara Prázdno, které zrcadlí plnost byl uveřejněn ve sborníku Zrcadlení v roce 1994. Čte Vladimír Krátký.

Konečně esej filozofky Taťány Petříčkové Magie zrcadla pochází ze sborníku studií Člověk mezi rozprostraněností a krajinou, publikovaného v roce 2008. Interpretuje Jana Štvrtecká. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)