Ranní úvaha Jana Němce – Stoletý mladík, který hledal probuzení (2022)

Jan Němec. Ranní úvaha.

Natočeno 2022. Premiéra 9. 9. 2022 (ČRo 3 Vltava, 3 min.) v cyklu Ranní úvaha.

Lit.: Němec, Jan: Jan Němec: Stoletý mladík, který hledal probuzení. In web ČRo 3 Vltava, 9. září 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Člověka až udiví, co všechno vyšlo před sto lety. Zvlášť literární modernismus pořádal celoroční žně. Nejdřív se objevil nepřehlédnutelný a zároveň trochu nepřehledný Joyceův Odysseus. Na podzim pak zprvu časopisecky a posléze knižně vyšla Eliotova Pustá zem; ta se, mimochodem, česky letos objeví v novém překladu Petra Onufera. A pokud by to někomu nestačilo, Virginia Woolfová Odyssea a Pustou zemi doplnila románem Jákobův pokoj.

Před sto lety však také vyšla kniha, které s modernismem nemá nic společného, dokonce ani nebyla napsána anglicky. Ne, nemám na mysli Čapkův Krakatit, i když i ten letos slaví sto let. Literární historikové by mě asi ukamenovali, ale kdybych měl z roku 1922 zachránit jediné dílo, byla by to asi novela Hermanna Hesseho Siddhártha. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)