Přepište dějiny – Na muzejní noci o roli muzeí (2024)

279. díl podcastu připravili Martin Groman a Michal Stehlík.

Natočeno 17. 5. 2024 (Zámek Pardubice, 20:30 h.). Webová premiéra 5. 7. 2024 (Gazetisto – HeroHero).

Pozn.: V květnu jsme vystoupili na zahájení Festivalu muzejních nocí 2024 na zámku v Pardubicích a logicky došlo na téma muzeí a jejich role ve společnosti od 19. po 21. století. Jakou roli hrála v budování národní identity, kdy se mění vlastenectví ze zemského na jazykové, jak se proměnila muzea za první republiky? Došli jsme samozřejmě také k ideologickým muzeím komunistického režimu. Jak dlouho měl svoje muzeum Julek Fučík a kam s čepicí Antonína Zápotockého? (anotace)

Lit.: anonym: Přepište dějiny v Pardubicích! In web Přepište dějiny, b. d. (anotace). – Cit.: Populární historický podcast Martina Gromana a Michala Stehlíka Přepište dějiny vystoupí na zahájení Festivalu muzejních nocí 2024 a logicky se zaměří na téma muzeí a jejich role ve společnosti od 19. po 21. století. Jakou roli hrála v budování národní identity, kdy se mění vlastenectví ze zemského na jazykové, jak se proměnila muzea za první republiky a autoři dojdou samozřejmě k ideologickým muzeím komunistického režimu a naopak k jejich proměně po roce 1989.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)