5:59 – „Maniaci“ vyhrožují školám. Kam vedou stopy? (2024)

Připravila Kateřina Šafaříková. Editor a koeditor Matěj Válek, Dominika Kubištová. Sound design David Kaiser. Hudba Martin Hůla. Zdroje audioukázek: Český rozhlas Radiožurnál, ČT24, CNN Prima News, vláda České republiky (vlada.cz).

Hovoří reportér Seznam Zpráv Matěj Nejedlý a bezpečnostní analytik Asociace pro mezinárodní otázky Pavel Havlíček.

Natočeno 2024. Webová premiéra 6. 9. 2024 (Seznam Zprávy, 5:59 h.; 26 min.).

Lit.:  Šafaříková, Kateřina: „Koordinovaná operace.“ Expert o výhrůžkách, které řeší školy nejen v Česku. In web Seznam Zprávy, 6. 9. 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Stovky českých škol čelí výhrůžným e-mailům od neznámých pachatelů, které jsou psané nedokonalou češtinou. Kriminalisté hrozbu nepodceňují, zároveň ale upozorňují, že riziko útoku je velmi nízké. Podobné zprávy navíc dorazily i do škol na Slovensku a v Litvě. Co to může znamenat? (….)

Poprázdninový rozjezd výuky letos na stovkách základních a středních škol narušily výhrůžné e-maily. Zatím neznámí útočníci jejich prostřednictvím vzkázali, že školní budovy jsou „zaminované“. Některá zařízení se tak preventivně v týdnu evakuovala, jiná alespoň zavedla jiná bezpečnostní opatření. Podle policie je závažnost hrozby velmi nízká, přesto kriminalisté situaci nepodceňují.

Každá škola k řešení problému přistupuje po svém a stejně tak ke komunikaci s rodiči i dětmi – některé rozeslaly rodičům pokyny, jiné ale s informováním čekaly, aby nešířily paniku. „Myslím si, že to pro školy bylo velmi komplikované a bezprecedentní. Musely si dát vědět mezi sebou, musely dát vědět rodičům,“ popisuje v podcastu 5:59 reportér Seznam Zpráv Matěj Nejedlý, co se v minulých dnech ve školách po celém Česku dělo. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)