Vizitka – Tereza Semotamová (2017)

Tereza Semotamová, scénáristka a překladatelka, laureátka zahraniční soutěže Play for Voices.  Rozhovory s těmi, kterým umění proměňuje život. Připravil Lukáš Matoška.

Hovoří Tereza Semotamová.

Natočeno 2017. Premiéra 11. 12. 2017 (ČRo 3 Vltava, 10:00 h.). Repríza 11. 12. 2017 (ČRo 3 Vltava, 19:00 h).

Lit.: Matoška, Lukáš: Tereza Semotamová: Rozhlasová hra tady byla, je a bude. In web ČRo 3 Vltava, 11. prosinec 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Se svou rozhlasovou komedií letos uspěla v zahraniční soutěži Play for Voices. Obstojí tento žánr v dnešní audiovizuální konkurenci?

Hru Zadejte cíl natočili už před pěti lety v brněnském studiu Českého rozhlasu. Teprve nedávno ale vznikl překlad, díky kterému získala druhé místo v americké soutěži. Tereza Semotamová si ocenění váží i proto, že je překladů do angličtiny málo: „Je těžké prosadit třeba českou literaturu a rozhlasové hry jsou ve Spojených státech ještě marginálnější žánr.“ O jeho budoucnosti ale vůbec nepochybuje:

Je potřeba se zastavit. A právě to rozhlasová hra skýtá. Můžete zavřít oči a jenom poslouchat. Když u toho usnete, pletete nebo jen tak vnímáte, tak je to úplně v pořádku, a to každý z nás potřebuje. Neříkám, že je tento prožitek lepší nebo horší, ale je jiný než z audiovizuálního umění. Rozhlasová hra tady byla, je a bude. Je jenom na nás, abychom jí společnosti zprostředkovávali jinak než doposud.

Semotamová v současnosti zároveň dokončuje román, který vyjde v příštím roce. Během rozhovoru z něj úryvek přečetla. Zároveň překládá z němčiny; jako překladatelka se podílela na letošním vltavském Rakouském roku. V patnáctidílném pořadu přiblížila několik současných autorů sousední země.

„Hodně se zajímám o imigrantskou literaturu… jakkoli tu nálepku nemám ráda. Zajímá mě, o čem přistěhovalci píší… byť ani tento výraz nemám ráda. Zajímá mě, jakým způsobem se dívají na svoji novou vlast,“ přibližuje Semotamová, podle jakého klíče vybírala spisovatele do svého pořadu.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)