Host Lucie Výborné – Vojtěch Matocha (2018)

Hostem je Vojtěch Matocha, autor knihy Prašina. Tvrdí, že v Praze dnes už nejde prožít dobrodružství foglarovského střihu. Jeho Prašina je imaginární městská čtvrť tak trochu připomínající Stínadla. Byl to záměr? Žije v mladém autorovi duch Jaroslava Foglara, jak soudí některé recenze? Kde se v matematikovi a recenzentovi bere touha po klukovské sounáležitosti a tajuplných zákoutích? I na to se zeptá moderátorka Lucie Výborná.

Natočeno 2018. Premiéra 20. 7. 2018 (ČRo 1 Radiožurnál, 9:06 h).

Lit.: Švarcová, Alžběta – Výborná, Lucie: Vznikla nová Stínadla? Děti potřebují dobrodružství, říká autor úspěšné Prašiny. In web ČRo 1 Radiožurnál, 20. červenec 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Nový Jaroslav Foglar, Jo Nesbø nebo Dan Brown. I tahle jména recenzenti skloňují, když popisují literární debut mladého českého autora Vojtěcha Matochy. Ten se jmenuje Prašina a své čtenáře zavede do Prahy – i když trochu jiné, než kterou všichni známe…

Představte si, že jste na Karlově náměstí, uděláte pár kroků… a najednou zhasne elektřina, přestanou fungovat mobily, zmizí auta a lidé se začnou chovat divně. Přesně taková je Prašina: čtvrť rozkládající se na území dnešního Nového Města a také nová kniha Vojtěcha Matochy.

„Inspiroval jsem se Stínadly, srovnání s Foglarem ale v mnoha bodech pokulhává. V Prašině nejde o ušlechtilé chlapecké přátelství a jejím cílem není vychovávat. Prostor dostanou i střípky dalších žánrů, jako je fantasy nebo thriller,“ říká Vojtěch Matocha v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Jedno ale jeho Prašina s Foglarovými Stínadly společné má – je to místo, kde se dá zažít dobrodružství. A jak mladý autor zdůrazňuje, právě dobrodružství dnešní děti skutečně potřebují. „Děti se pohybují mezi místy, kde jsou vždy v přítomnosti dospělých a pod kontrolou. Prašinu jsem si vysnil jako místo, kam se mohou vydat a být odkázány samy na sebe,“ popisuje.

Podle Prašiny by mohl vzniknout film

Matochův debut si okamžitě získal jak čtenáře, tak recenzenty. Prašina nasbírala řadu nadšených recenzí a i díky tomu už vznikla audiokniha. V současnosti se uvažuje dokonce i o filmu.

Právě píšu druhý díl, už jsem ve třech čtvrtinách. Vojtěch Matocha

„Knihu si nejvíc užijí děti kolem 12 let, mám ale velmi pozitivní ohlasy i od lidí kolem 50 let,“ říká Vojtěch Matocha.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)